Randverschijnselen

Michiel 


Die Michiel toch. Gaat-ie zomaar opeens als burgemeester naar Venray. Het nieuws kwam vorige week echt als donderslag bij heldere hemel. Dát hij een keer naar een volgende gemeente zou gaan, is geen verrassing, wel dat het nu al gebeurt. Maar goed, wat hij zelf aangaf, soms komen er kansen voorbij waar je op in moet springen. Nou moet ik toegeven dat ik zelf niet meteen warm of koud word van Venray, maar Michiel inschattend, zal hij daar ongetwijfeld de nodige bestuurlijke uitdagingen gezien hebben. 


Ik hoop voor hem dat het lukt om straks daar in Noord-Limburg als onafhankelijke, bekwame en betrokken burgemeester (zo staat het in de profielschets van Venray) bestuurlijk stabiliteit te brengen. Dat is één van de uitdagingen. Venray heeft een onrustige periode achter de rug met meerdere bestuurlijke wisselingen. En dat is helaas van een ander kaliber dan op Texel. In 2021 moest in Venray een wethouder aftreden omdat hij op gebied van belangenverstrengeling de schijn tegen zich had (gedoe met grondaankopen) en in navolging daarvan trad eind 2021 de burgemeester af. Hij verbruide het bij de gemeenteraad door de omstreden wethouder de hand boven het hoofd te houden.


In een ver verleden heb ik zelf ooit stage mogen lopen in Zuid-Limburg en daar heel kortstondig kennisgemaakt met de plaatselijke 'bestuurscultuur'. Meest bijgebleven is dat het voltallige college van burgemeester en wethouders van Brunssum werd opgepakt in het kader van een juridisch onderzoek. En ik had de indruk dat niet eens iedereen door dat nieuws omviel van verbazing. Limburg heeft door de jaren helaas meerdere bestuurders in het openbaar bestuur gehad die wat moeite hadden om het algemeen belang en het eigen individueel belang van elkaar gescheiden te houden. 


Wat dat betreft, is het te hopen dat Michiel iets van de cultuur op Texel kan meenemen naar het zuiden. Hier op het eiland lopen de belangen soms ook kriskras door elkaar en kan er politieke onrust zijn, maar je weet hier over het algemeen wel wie welke pet op heeft en wie wel welke rol speelt. Klinkt misschien wat idealistisch, maar het is een groot goed als je dat van elkaar weet en als je daar ook goed mee kan omgaan. Het zou mooi zijn als Michiel daar iets van kan meenemen. Lijkt me ook wel zo prettig voor al die bestuurders die gewoon prima het verschil maken tussen algemeen belang en individueel belang en het laatste vaak behoorlijk aan de kant zetten om zich voor het algemeen belang te kunnen inzetten. 


Op Texel is Michiel zelf altijd duidelijk geweest over het begrip integriteit. Als andere bestuurders uit eigen beweging bij hem meldden dat ze ergens op een andere manier bij betrokken waren, was dat nooit een probleem. Daar werd dan zorgvuldig en integer mee omgegaan. Hij moest echter niet zelf achteraf dubbele petten ontdekken, dan waren de rapen gaar. Maar goed, de komende maanden is Michiel nog gewoon burgemeester van Texel en niet van Venray en speelt het Limburgse verder nog niet. Daar was hij vorige week tijdens een interview voor de krant heel duidelijk over en dat neem ik van hem aan. Burgemeester ben je niet half, dat moet je helemaal zijn, anders is het beroepsmatig meteen met je gedaan. 


In de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Venray stond ook dat ze een burgemeester zochten die 'van en voor iedereen' burgemeester is. Op dat front kan ik uit eigen beweging melden dat Michiel zich oprecht een burgemeester van en voor iedereen voelt. In 2020 hebben we als Stichting Sint en Piet (andere pet mijnerzijds) de intocht van Sinterklaas op film opgenomen zodat er ondanks corona toch een intocht was. Daar werkte hij aan alle kanten aan mee zodat de kinderen de Sint vanuit huis op Texel konden zien arriveren. Michiel speelde een rol in de film en er was het glorieuze moment dat hij als burgemeester in vol ornaat te water ging. Niet half, maar helemaal. En om het figuurlijk te zeggen: dat is eigenlijk ook meteen het moment geweest dat hij als burgemeester op Texel een keer echt nat is gegaan...


Jeroen