Maaike Monsma: "Als dierenartsen op het eiland moeten we behoorlijk zelfredzaam zijn."
Maaike Monsma: "Als dierenartsen op het eiland moeten we behoorlijk zelfredzaam zijn." Foto: Levin den Boer

Afwisseling mooi aan werk dierenarts

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Maaike Monsma, getrouwd met Douwe en moeder van een prachtige dochter Pleun van 9 jaar oud. Na eerst in Den Burg en Den Hoorn te hebben gewoond, wonen we nu alweer een aantal jaar in De Koog. 

Ik ben geboren in Twente, waarna ik in Utrecht gestudeerd heb om dierenarts te worden. Sinds december 2010 ben ik werkzaam bij Dierenartsenpraktijk Texel en dat doe ik nog altijd met veel plezier. 



Hoe ben je op Texel terechtgekomen?

Meesten hebben een open houding naar nieuwkomers

Nadat ik als dierenarts afstudeerde, was ik op zoek naar een baan en toevallig was er toen een vacature op Texel, waar ik op gereageerd had. Voor die tijd was ik ooit één keer een weekend op Texel geweest, dus ik kende het eiland eigenlijk niet echt. Ondertussen zit ik al heel wat jaartjes op het eiland helemaal op mijn plekje en kan ik me bijna niet voorstellen om ooit weer weg te gaan. 



Wat is het mooie aan werken als dierenarts?

De afwisseling van het werk. Tussen het wisselen in de diersoorten (van hond tot konijn tot koe en zeehond) en het doen van zover preventieve (vaccinaties, voorlichting) als curatieve (dieren beter maken) zorg. 


Daarnaast zijn er een hele hoop mensen die op vakantie komen naar het eiland met een dier dat ook ziek kan worden en maakt dit het werk erg afwisselend en soms uitdagend. Die hebben regelmatig een medisch dossier, al dan niet in het Duits, wat in sommige gevallen niet beschikbaar is. 


Omdat we letterlijk op een eiland zitten, hebben we te maken met het feit dat mensen na 21:00 uur in de avond niet meer weg kunnen en moeten we dus behoorlijk zelfredzaam zijn op het eiland. Dit betekent dus ook dat de diensten niet met praktijken aan de overkant gedeeld kunnen worden. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik probeer als ik vrij ben ook echt vrij te zijn voor mijn gezin en vrienden. Ergens een terrasje pakken of in de zomer bij het strandhuisje bij paal 21 zitten, is dan altijd fijn. Of gebruikmaken van alle mogelijkheden die we op het eiland hebben en toerist op eigen eiland zijn.

Sinds kort probeer ik piano te leren spelen, maar dat is nog in het pingel-stadium dus concerten zijn er voorlopig niet te verwachten. 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Open en gastvrij. Toen ik jaren geleden op Texel kwam, kende ik nog niemand, maar doordat de meeste mensen een open houding op nieuwkomers hebben, heb ik me altijd welkom gevoeld. Ook al zal ik als import nooit een Texelaar worden, Texel voelt voor mij wel echt als thuis. 



Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is?

De natuur en rust die je altijd wel ergens op het eiland kunt vinden, ook als het in de zomer soms erg druk kan zijn op het eiland. Zo zijn er altijd plekjes om tot rust te komen, maar is er ook van alles te beleven.



Wat zou er op Texel anders mogen?

De huisvestingsmogelijkheden blijven een lastig punt. Jongeren trekken van het eiland weg omdat ze zich niet goed kunnen vestigen en (horeca)bedrijven hebben moeite om personeel van de overkant aan te nemen omdat er geen huisvesting is, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om beperktere openingstijden te hebben om zichzelf en het personeel niet te overvragen. 



Wat is je favoriete plek op Texel?

Het strand bij paal 21 is wel een plek waar ik graag heen ga. We hebben daar met vrienden een strandhuisje, waar we in de zomer regelmatig heen proberen te gaan. Het voordeel van De Koog is dat je vanaf huis zo naar het bos, het strand of de duinen kunt lopen. Daarnaast ben ik graag bij het paviljoen Paal 21 zelf. Het paviljoen is van mijn man en schoonmoeder en het is mooi om te zien met hoeveel passie ze daar aan het werk zijn om de gasten in de watten te leggen. 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De ondernemers. Doordat de meesten steeds proberen te vernieuwen, zorgen ze er voor dat Texel aantrekkelijk blijft voor toeristen en dat de Texelaars zelf ook kunnen profiteren van wat het eiland biedt. Als je kijkt wat er allemaal georganiseerd wordt op het eiland, denk aan bijvoorbeeld Texel Culinair en de evenementen in de Evenementenhal, dan is dat toch fantastisch!



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als een zegen, maar soms ook een vloek. Ik denk dat bijna iedereen op een manier wel ‘profiteert’ van het toerisme. Dankzij de toeristen die er zijn heeft Texel een hoop voorzieningen die er anders niet in deze mate zouden zijn. Maar aan het einde van het seizoen ben ik altijd ook wel weer blij dat de drukte weer wat minder wordt. Om vervolgens aan het begin van het seizoen weer blij te zijn als de stillere winters weer voorbij zijn. 



Wat doe je over vijf jaar? 

Dan ben ik als het goed is nog steeds aan het werk als dierenarts en zitten we ondertussen in een tienerfase met onze dochter. Hopelijk kan ze verder opgroeien in alle mogelijkheden die het eiland ons geeft. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Graag wil ik Marjon van de Reijken in de volgende editie terugzien. Het is een goede vriendin van me die samen met haar vriend een camping in De Koog heeft. Ik denk dat ze een hoop te vertellen heeft.