Buurtbewoners in De Tuunen in de weer met wilgentakken.
Buurtbewoners in De Tuunen in de weer met wilgentakken. Foto: Buurtskap de Tuunen

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Buurtvereniging bouwt speelplek

Algemeen

Buurtvereniging Buurtskap De Tuunen is zondag begonnen met het bouwen van een ‘duurzame speelplek’ op het speeleiland voor kinderen uit de buurt.

Het is de bedoeling een speelomgeving te realiseren met gebruik van natuurlijke materialen. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen vooral buiten spelen”, laat de buurtvereniging weten. “Buitenspelen heeft een positief effect op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. 

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in een natuurlijke spelomgeving meer bewegen en dit bijdraagt aan een groter gevoel van vrijheid. Daarnaast stimuleert het de ontwikkeling van creatief spel.” Zondag zijn door de buurtbewoners de eerste voorbereidingen getroffen om groei te bevorderen van de wilgentakken, waarna de bouw van twee wilgenhutten kan worden gestart.

Met het project neemt de vereniging deel aan ‘Kern met Pit’ van de Koninklijke Heidemaatschappij Foundation. Kern met Pit is een landelijk project waarbij buurten worden gestimuleerd om wat leuks te doen voor de eigen woonomgeving. 

Als dat binnen een jaar lukt (na aanmelding) steunt Kern met Pit het betreffende project met €1.000,- en krijgt het een ‘Kern met Pit-predicaat’. De buurtakker in De Tuunen werd afgelopen jaar genomineerd bij Kern met Pit, maar werd geen provinciewinnaar.