Andere rioolheffing stevige kluif b en w


Over een ander tarief voor de rioolheffing (zie artikel hiernaast) laat het college desgevraagd weten dat een notitie is opgesteld waarbij de (vele) opties voor een alternatieve Rioolheffing zijn beschreven. 

“Een deel van die opties betekent een verschuiving van de belastingdruk van eigenaren/bewoners naar eigenaren/bedrijven. Ten tijde van de geplande beantwoording door het college brak COVID-19 uit, met alle gevolgen voor de Texelse ondernemers. Het college heeft daarom besloten de beantwoording uit te stellen. In de tussentijd is de beantwoording van de vraag over dit onderwerp ingehaald door de nieuwe modelverordeningen “Riool- en Waterzorgheffing”.

“Deze Modelverordening vervangt de huidige verordening Rioolheffing, om recht te doen aan de bredere invulling van de gemeentelijke watertaken. Ook zijn er aantal extra aanvullende alternatieve heffingsgrondslagen mogelijk. Uit een recente ambtelijke verkenning is gebleken dat invoering nog veel administratieve en juridische voeten in de aarde heeft. Om voor de verschillende heffingsgrondslagen/varianten de financiële en juridische consequenties goed in beeld te kunnen brengen, moeten er diverse inventarisaties in onder meer ons WOZ-bestand plaatsvinden. In het eerste kwartaal 2023 zijn we gestart met de voorbereiding.”