Praat- en doegroep voor kinderen


Naar schatting telt Nederland zo’n 577.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Kinderen komen daarmee thuis in aanraking, want deze problemen raken iedereen binnen het gezin. Om deze kinderen te helpen, bieden Brijder en GGZ Noord-Holland Noord een doe- en praatgroep voor Texelse kinderen van 8 tot 12 jaar.

“Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op”, meldt de GGZ. “Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen.”

"Belangrijk tijdens de doe- en praatgroepen onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder.” De groep geeft inzicht in emoties die kinderen kunnen hebben en tips hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan. 

Het doel is ook om de weerbaarheid te versterken en kennis te geven over de problematiek van hun ouder(s). "Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn. Zij kunnen hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen.”

De doe- en praatgroep vindt plaats op dinsdagmiddag van 14.45-16.15 uur bij GGZ NHN op Texel. De eerste bijeenkomst is op 4 april. De serie bestaat uit acht kinderbijeenkomsten van anderhalf uur. Ook zijn er twee ouderbijeenkomsten. Er is geen verwijsbrief nodig. 

Deelnemende kinderen worden niet ingeschreven bij de GGZ. Deelname is gratis. Ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. Voor meer informatie of aanmelden: Petra Poland, e-mailadres p.poland@ggz-nhn.nl of tel. 06-23116109.