Burgemeester Michiel Uitdehaag en koningin Maxima in 2020 in Den Burg.
Burgemeester Michiel Uitdehaag en koningin Maxima in 2020 in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Combinatie stad en platteland"

Een stad met ruim 28.000 inwoners, veel platteland en dertien kerkdorpen waar circa 16.000 mensen wonen. In het kort een omschrijving van de gemeente Venray, waar Michiel Uitdehaag naar verwachting in de zomer aan de slag gaat als burgemeester.

De gemeente ligt in Noord-Limburg, grenst aan de zuidoostkant van Brabant (De Peel) en aan de Limburgse gemeenten Horst aan de Maas en Bergen. Grote steden in de buurt zijn Nijmegen en Venlo. Volgens Uitdehaag trok Venray hem aan vanwege de combinatie van stedelijk gebied en platteland. De landbouw staat er voor een paar grote opgaven en er moeten de komende jaren ook nieuwe huizen worden gebouwd. 


Het is een gemeente waar behoefte is aan bestuurlijke rust na het gedwongen vertrek van een wethouder, die de schijn van belangenverstrengeling tegen zich had, en in navolging daarvan ook het gedwongen vertrek van burgemeester Winants eind 2021. Bedoeling is dat Uitdehaag gaat werken aan stabiliteit in het gemeentebestuur en de komende jaren een voortrekkersrol speelt in de verdere ontwikkeling van de gemeente. Venray kent een college van burgemeester en wethouders met vijf wethouders en een gemeenteraad met 27 raadsleden. Ter vergelijking: Texel kent een college met drie wethouders en een raad met vijftien raadsleden. De komende maanden houdt Uitdehaag zich bewust nog niet bezig met zijn toekomstige gemeente. Tot juni is hij burgemeester van Texel en staat in Venray waarnemend-burgemeester Leontien Kompier aan het roer. "Ik zal er alleen wel eens zijn voor privézaken, zoals het kopen van een huis." 


Naar verwachting volgt in juni of juli in Noord-Limburg zijn installatie als burgemeester. "De voordracht moet eerst nog worden bekrachtigd door de minister van Binnenlandse Zaken en de koning. Daarna moeten de agenda's naast elkaar worden gelegd om te zien wat de beste datum is." Uitdehaag wordt geïnstalleerd door de gouverneur van Limburg (commissaris van de Koning) en dat is een oude bekende: Emile Roemer (fervent Texelganger) die in 2020 en 2021 ruim een half jaar waarnemend burgemeester van Alkmaar was.


Provincie aan zet bij vinden van nieuwe burgemeester Texel

Uitdehaag beaamt dat het vroeg is om een jaar na zijn herbenoeming op 21 januari 2022 Texel te verlaten, maar Venray was een kans die hij niet wilde laten lopen. De procedure daar startte eind november/begin december, vijftien kandidaten meldden zich. Uitdehaag sprak op Texel met niemand (behalve zijn partner) over zijn sollicitatie, omdat eerst zeker moest zijn welke kant het op zou gaan. Zijn partner André kan na de verhuizing naar Venray aan de slag blijven bij het IT-bedrijf in Schagen waar hij werkt. Hij werkt veel thuis en het bedrijf heeft vestigingen in Breda en Duisburg (Duitsland) waar hij terecht kan. "Vanuit Venray is het drie kwartier rijden naar Duitsland." Het is aan de raad om een profielschets voor de nieuwe burgemeester op te stellen, waarna het profiel wordt besproken met commissaris van de Koning Arthur van Dijk en er vanuit de raad een vertrouwenscommissie wordt samengesteld. Daarna stelt de minister van Binnenlandse Zaken op advies van de commissaris van de Koning de vacature open en kan er gesolliciteerd worden. Volgens een woordvoerder van de provincie neemt de hele procedure acht tot negen maanden in beslag. Het kan zijn dat er tijdelijk een waarnemend-burgemeester komt als teveel tijd zou zitten tussen het vertrek van Uitdehaag en de beëdiging van een nieuwe burgemeester. Dat was ook het geval tussen het vertrek van Giskes in 2015 en de komst van Uitdehaag in 2016.


Uitdehaag heeft voor zijn gevoel het nodige kunnen doen op het eiland. Eén ding deed hij nooit, en dat was parachutespringen. Daar wordt meteen aan toegevoegd dat dat niet alsnog voor hem geregeld hoeft te worden, daar begint hij echt niet aan. Missen gaat hij een aantal persoonlijke contacten op het eiland en binnen het gemeentehuis. "Als ik straks geen burgemeester op Texel ben, zal ik er in eerste instantie een tijd niet op Texel zijn om mijn opvolger niet voor de voeten te lopen, maar daarna kom ik graag weer naar het eiland." Het is voor het eerst sinds 1998 dat een zittend burgemeester op Texel (niet-waarnemend) doorgaat naar een volgende gemeente. De laatste was burgemeester ridder Van Rappard die op 16 september 1998 na Texel burgemeester van de Noordoostpolder werd. Joke Geldorp (1999-2009) ging met pensoen en Francine Giskes (2009-2015) ging na Texel door naar de Algemene Rekenkamer.