"Een jonge burgemeester, dus die blijft niet tot zijn pensioen zitten"

Gegund en een mooie kans voor hem. Maar wel op een verrassend moment, zo kort na de bekendmaking van het vertrek van de gemeentesecretaris.

Enkele eerste reacties van de fractievoorzitters in de Texelse gemeenteraad op het nieuws dat burgemeester Michiel Uitdehaag is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Venray. Zij hoorden het ook dinsdagavond. "Ik vind het persoonlijk erg jammer", zegt Mariët van der Werf (Texels Belang). "We gaan hem missen, het is alleen niet zo handig dat er nu twee tegelijk hebben laten weten dat zij weggaan." Eenzelfde geluid bij Anneke Visser (PvdA): "Het is hem van harte gegund, maar wel jammer dat straks de burgemeester én de gemeentesecretaris vertrekken." 

Volgens Ferry Zegel (GroenLinks) moet het echter wel op te vangen zijn binnen het gemeentehuis. "De organisatie staat gelukkig als een huis, maar het is wel jammer voor ons dat het samenvalt. Ik heb met de burgemeester pas sinds de verkiezingen in maart 2022 samengewerkt, maar wel altijd van die samenwerking genoten."

Nick Ran (VVD) noemt de voordracht in Venray een mooie kans voor Uitdehaag. "Sommige kansen komen ook maar één keer voorbij. En hij is een jonge burgemeester met ambities." Ran zegt zich wel zorgen te maken over de continuïteit van het bestuur op Texel. "Daar zullen we de schouders onder moeten zetten." Volgens Niels Rutten (CDA) wordt dat ook wel een uitdaging om mee om te gaan. Het vertrek van Uitdehaag verrast hem niet. "Texel was geen eindstation voor hem, ik had het alleen niet nu al verwacht." De paden van Rutten en Uitdehaag kruisten elkaar een jaar of tien geleden al eens in Wageningen. Uitdehaag was daar toen wethouder en Rutten commissielid van het CDA.

Astrid van de Wetering (D66) noemt het vertrek eveneens onverwacht, maar begrijpelijk. "Hij heeft ambities. Het wordt wel een spannende periode om zowel de burgemeester als de gemeentesecretaris te vervangen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt." Edo Kooiman (Hart voor Texel) zegt het vertrek eveneens te begrijpen. "We hebben destijds gekozen voor een jonge burgemeester en dan weet je dat hij niet tot zijn pensioen bij de gemeente zal blijven." 

Kooiman, die als wethouder bijna vier jaar samenwerkte met Uitdehaag, roemt hem als een kundig man met oog voor detail en goed in het bijeenbrengen van partijen. "Hij kan goed analyseren en is voor mij altijd een prettige sparringpartner geweest. Maar er wordt nu helaas wel binnen een korte tijd bekendgemaakt dat Texel twee mensen van topkwaliteit gaat kwijtraken."