Uitdehaag verrast met vertrek naar Venray

Het was dinsdagavond voor héél Texel een complete verrassing: burgemeester Michiel Uitdehaag werd door de vertrouwenscommissie van de gemeente Venray voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Noord-Limburgse gemeente.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt Uitdehaag in juni dan wel juli benoemd als nieuwe burgemeester van Venray. Tot begin juni is hij fulltime burgemeester van Texel en houdt hij zich nog niet met Venray bezig. Zijn benoeming komt als een volslagen verrassing; ook raadsleden en zijn collega's op het gemeentehuis hoorden er pas dinsdagavond van. Als gevolg van de geheimhouding die met het proces gepaard gaat, had de burgemeester er niet over gesproken.

Het nieuws komt één jaar na zijn herbenoeming als burgemeester van Texel voor een tweede termijn van zes jaar. Dat is vrij snel, maar Venray was voor Uitdehaag een kans die hij niet wilde laten lopen. De gemeente kent stedelijk gebied (de stad Venray) én platteland (dertien dorpen) en het ligt in een gebied waar Uitdehaag bestuurlijk niet eerder actief was. Meespelend was volgens Uitdehaag dat hij en zijn partner André in Venray dichter bij familie en vrienden op het vasteland komen te wonen. Beiden hadden afgelopen jaar te maken met vaders die ziek waren en dat speelde een rol om dichter bij de familie te willen zijn.

Het aangekondigde vertrek komt een week nadat gemeentesecretaris Eva van der Bruggen bekendmaakte dat zij per 1 april de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Schagen wordt. Dat is snel op elkaar, maar volgens Uitdehaag is de gemeentelijke organisatie stabiel en hardwerkend en staat de gemeente er financieel gezond voor. Van der Bruggen is nog bijna twee maanden aan het werk in het gemeentehuis en Uitdehaag nog een half jaar. 

Hij was 36 jaar toen hij op 21 januari 2016 burgemeester werd op Texel en daarmee destijds één van de jongste burgemeesters in Nederland. Het was toen al geen geheim dat hij na een aantal jaar een keer om zich heen zou gaan kijken naar een volgende burgemeesterspost. Meer op pagina 7.