Werkzaamheden aan het riool. De kosten worden betaald uit de rioolheffing.
Werkzaamheden aan het riool. De kosten worden betaald uit de rioolheffing. Foto: Archief Texelse Courant

Zuinig met water, geen lagere rioolheffing

Wie veel energie en water gebruikt, betaalt meer dan iemand die weinig gebruikt. Hoe zit dat met ons afval? Hier geldt: de vervuiler betaalt wel, maar grote vervuilers betalen niet extra. Want wie veel afval of rioolwater produceert, betaalt hetzelfde als iemand die weinig produceert.


Rioolheffing is een belasting die zorgt dat alle huishoudens en bedrijven meebetalen aan het inzamelen en schoonmaken van het afvalwater, het inzamelen en verwerken van regenwater en maatregelen die zorgen dat de grondwaterstand goed blijft.

Per aansluiting op het riool is de rioolheffing op Texel hetzelfde, dit jaar €284,66. Dit bedrag geldt voor woningen en bedrijven.

De hoogte van de rioolheffing is zodanig berekend dat het voor de gemeente kostendekkend is. Maar het maakt op Texel dus niet uit of je zuinig omspringt met water of dat je veel gebruikt.

Er zijn echter gemeenten waar de rioolheffing (mede) wordt berekend op basis van het watergebruik. Zoals in Goirle (circa 24.000 inwoners). Daar maakt men onderscheid in een eigenaars- en gebruikersdeel. De eigenaar (woning of bedrijf) betaalt een vast tarief (€171,72), de gebruiker betaalt afhankelijk van het gebruik. Tot 250 m³ water €33,96, van 251 m³ tot en met 500 m³ €158,52 et cetera. Dus wie in Goirle zuinig is met water, bespaart flink op de rioolwaterheffing. Daarmee is er dus, naast de kosten die je betaalt voor een kuub water, nóg een financiële prikkel om zuinig om te springen met water.


Tweede argument is, zo meldt een kritische Texelaar, dat het recht doet aan het principe van rechtvaardigheid. Immers: de vervuiler betaalt. Treffend voorbeeld is dat van een Texelaar met een bedrijfsloods die in 2016 al zijn eerste bezwaar tegen deze rioolheffing had aangetekend zonder resultaat. Per jaar gebruikt hij drie kuub leidingwater, maar hij moet voor rioolheffing wel de volle mep betalen. Toen hij dit aanvocht bij de gemeente was één van de argumenten dat ook de kosten van de hemelwaterafvoer in de kostenberekening zitten. Maar dat hemelwater stroomt bij deze loods, via een zelf aangelegde afvoer, rechtstreeks in de sloot.


Tot dusver heeft Texel dit gedifferentieerde tarief niet ingevoerd. Wel is het ter sprake gekomen in de gemeenteraad. In december 2018 stelde raadslid Nick Ran (VVD) de vraag of de hoogte van de heffing afhankelijk kan worden gesteld van het watergebruik. Burgemeester Uitdehaag wees er toen op dat dit al gebeurt in meerdere gemeenten in Nederland en dat aan de hand van gegevens van het PWN kan worden bepaald hoeveel water per perceel wordt gebruikt.

Tijdens de betreffende raadscommissie beloofde de burgemeester er een nota over op te stellen. Aan de hand van deze nota kon de raad in het voorjaar van 2019 over het gedifferentieerde tarief in discussie gaan.

Maar – inmiddels bijna vier jaar verder - is de beloofde nota nog steeds niet verschenen en heeft ook de discussie niet plaatsgevonden. Naar verluidt is de nota diverse keren vooruit geschoven en lijkt er zowel bij het vorige als bij dit college weinig animo om de systematiek aan te passen.

Stand van zaken

Wat nu precies de stand van zaken is met de rioolheffing, laat het college van b en w desgevraagd weten in een reactie. Deze staat in het artikel rechtsonder op deze pagina.