Het echtpaar Mansour, met hun gehandicapte zoontje Haroun.
Het echtpaar Mansour, met hun gehandicapte zoontje Haroun. Foto: Familie Mansour

Familie Mansour is de wanhoop nabij: "Waar moeten we heen?"

“Waar moeten we heen?” Saber Mansour is de wanhoop nabij. Dit weekend moeten ze uit de woning in Den Burg waar hij sinds enkele maanden met z’n vrouw en hun gehandicapte zoon woont.


Het echtpaar Mansour is een tijd geleden gevlucht uit Tunesië. Saber is genaturaliseerd, voor zijn vrouw loopt dat proces. Ze hebben op verschillende plaatsen gewoond. Via-via kwamen ze naar Texel, waar ze in iemands huis mogen wonen. “We staan daar ook ingeschreven. We dachten dat we hier konden blijven wonen, maar nu hebben we te horen gekregen dat we er per direct uit moeten. Dan staan we op straat.”

Saber vertelt dat hij meerdere keren bij de gemeente heeft aangeklopt. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit schiet niet op. We zijn ten einde raad. Het gaat niet zozeer om ons, maar vooral om Haroun (hun zoontje van 5). Hij is gehandicapt en heeft allerlei medische behandelingen nodig. Dat traject is net gestart. Hij heeft een stabiele thuisbasis nodig. We kunnen daardoor echt niet van het eiland.”

Uit een verklaring van een Texelse huisarts blijkt dat reizen voor Haroun niet goed mogelijk is. Zo wordt onder meer afgeraden dat hij voor een verblijfsvergunning naar Amsterdam zou moeten.

Saber is ten einde raad. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ik zie geen andere mogelijkheid dan de publiciteit in te gaan. Ik hoop dat we daarmee iets kunnen bereiken. Ik wil hier ook graag aan het werk. Ik ben professioneel sportinstructeur van beroep en geef als vrijwilliger training bij Texel’94. Voor zover ik dat fysiek aan kan ben ik bereid alles aan te pakken.”

De gemeente Texel reageert niet inhoudelijk op deze kwestie. “Vanuit het oogpunt van privacy doen wij geen mededelingen over persoonlijke situaties. De gemeente heeft zelf geen woningen en in zijn algemeenheid geldt dat je voor een huisvestigingsvergunning moet voldoen aan aantal voorwaarden, zoals maatschappelijke binding of een vaste baan.  

Zoals bekend is het wel zo dat op Texel net als in de rest van Nederland een groot tekort is aan betaalbare woningen.”

Saber meldt woensdag te horen hebben gekregen dat de gemeente op Texel geen onderdak kan regelen en dat contact wordt opgenomen met DNO Doen, een organisatie die mensen helpt die dakloos zijn of dreigen te worden. 

De familie Mansour hoopt dat iemand hen kan helpen. Saber is te bereiken via telefoonnummer 06-13889444.