Bed & Breakfast is opgerukt naar de woonomgeving. Buren met overlast riskeren liever geen burenruzie.   .
Bed & Breakfast is opgerukt naar de woonomgeving. Buren met overlast riskeren liever geen burenruzie. . Foto: Ton Zegers

Klachten B&B ingeslikt uit angst burenruzie


Over de ontwikkelingen bij logies met ontbijt is veel geschreven. Over de toename, meer luxe en de voorgenomen aanscherping van regels. Aanbieders laten zich horen en hebben een belangenvereniging opgericht. Omwonenden van B&B’s zijn er niet gerust op. “Wij hebben er veel last van. Maar wie komt er op voor ónze belangen?”


"De enorme groei van het aantal B&B’s is verontrustend. Inmiddels staat al tien procent van het totaal aantal woningen op Texel geregistreerd als een B&B (inclusief tweede woningen 626 registraties, red.). En dat aantal kan dus ook nog gewoon toenemen. Als buren zitten wij opgescheept met de overlast van de B&B naast ons. Zelfs in onze eigen tuin worden we nu met toeristen geconfronteerd. Weg rust, weg privacy.”

Aan het woord is een Texelse die naast een B&B woont. Haar huis staat in een woonstraat, waar door de bed & breakfast het toerisme heel dichtbij is gekomen. “Wij ervaren er overlast van. Inbreuk op onze privacy en woongenot, meer verkeer in de straat en parkeeroverlast.”

Signalen die vaker voorbij komen, maar in het openbaar tot dusver weinig uitgesproken. Ook deze Texelse wil niet met haar naam in de krant. Om begrijpelijke redenen: ze wil geen conflict met de buren. “Zoals ik zijn er veel Texelaars, die om de sfeer in de straat goed te houden hun mond houden. Niemand zit te wachten op ruzie met de buren. Maar daardoor hoor je onze kant van het verhaal amper terug in deze discussie. Ons belang sneeuwt onder.”


Er speelt meer: “Als buren hebben wij geen inspraak als iemand naast ons een B&B begint. Er wordt geen omgevingsvergunning aangevraagd, dus we kunnen geen bezwaar aantekenen. Zonder dat je wat gevraagd wordt, kun je zomaar een B&B naast je krijgen.”

“Je hebt als buur wel de nadelen. Naast de overlast ook waardevermindering van je woning. Huizen die niet of moeilijk te verkopen zijn. Juridische kosten die je moet maken, krijg je niet vergoed. Ook geen compensatie voor geleden schade. Geen bestemmingswijziging, dus ook geen planschade. Ook niet als iemand naast je iets doet dat tegen de regels is, zoals niet voldoen aan de parkeernorm.”

“Er zijn mensen die vanwege de overlast door B&B’s in hun straat zijn verhuisd. Zij willen rust. Net als wij. Maar zelfs in je woonstraat ontkom je niet aan de overlast. Vrienden hebben drie B&B’s in de directe omgeving. Veel toeristen en verkeersbewegingen. Mensen kunnen hun auto niet meer parkeren. Sommige verharden de voortuin om hun auto toch kwijt te kunnen.”


Wethouder Rikus Kieft: “Dit vraagstuk draait ook om leefbaarheid en woningprijzen. Het houden van logies met ontbijt heeft ook invloed op de directe omgeving van een logiesadres.” Een rekensom van het college: elk logies met ontbijtadres heeft minimaal twee tot vier buren. Dat komt op 600 logiesadressen x vier buren = 2.400. De één zal er geen probleem mee hebben, maar de ander ervaart overlast. Ik kan me ook goed voorstellend dat mensen geen ruzie met de buren willen. Ze willen niet zeuren.”

Die angst hoeft mensen er niet van te weerhouden een zienswijze in te sturen. "De namen van de indieners zijn wel bekend bij de betreffende ambtenaar, maar in de gepubliceerde stukken zijn ze altijd geanonimiseerd. De namen komen dus niet naar buiten. Dat kan een drempel wegnemen. Je kunt ook een zienswijze insturen die de maatregelen die het college voorstelt ondersteunt. Voor de balans in deze discussie zou dat goed zijn.”