Edwin Evers (midden) met bandgenoten.
Edwin Evers (midden) met bandgenoten. Foto: Jeroen van Hattum

"Texel kon dit feestje met Edwin Evers Band wel even gebruiken"

Een vlotte entree naar binnen, jassen die je beneden meteen kwijt kunt en daarna door naar de grote zaal om wat te drinken te halen.

Het was voor een hoop Texelaars zaterdagavond de gang van zaken bij het optreden van de Edwin Evers Band. Landelijke bands zijn er wel vaker op het eiland (en evenementen ook), maar het kenmerkende van zaterdagavond was dat er vooral Texelaars in de zaal aanwezig waren. De Texelse Bierbrouwerij, initiatiefnemer van het concert, had de avond bewust begin februari (buiten het seizoen) gepland, zodat veel Texelaars gewoon aanwezig konden zijn en nog niet waren opgeslokt door het werk in bijvoorbeeld de toeristische en recreatieve sector.


Binnen zat de sfeer er al snel in - mede dankzij Marco van Sambeek die als DJ voor de muziek zorgde. Meespelend waren ook de prijzen voor het drinken. 'Normale prijzen': dat viel blijkens de reacties bij een hoop Texelaars in de smaak. De Krim had op meerdere plaatsen in de zaal een bar staan en er kon betaald worden met muntjes die op een centrale plaats bij de ingang van de zaal gekocht konden worden. De Evenementenhal is er al een paar jaar, maar er waren diverse Texelaars die er zaterdagavond voor het eerst binnen waren. Voordat de Edwin Evers Band het podium betrad, was er een voorprogramma met zanger Tom Haver. De beste man is populair in het kroegleven, treedt ook geregeld op in De Koog, maar had in de Evenementenhal met een wisselend publiek te maken. Een deel stond vooraan te dansen, anderen stonden met een mengelmoes van 'leuk' dan wel 'wat moet ik hiermee' naar hem te kijken.  


Iets na tienen betrad de Edwin Evers Band het podium en dat stond meteen als een huis. De band speelde een hoop bekende nummers en had vanaf het eerste nummer het publiek mee. Het leidde allemaal tot een feestsfeer in de zaal. Bij meerdere mensen was te horen dat "Texel dit feestje even nodig had". De boel rondom het optreden was ook goed geregeld. Er reden bussen over het eiland om mensen te halen en te brengen en op het plein buiten voor de Evenementenhal kon onder meer friet en pizza worden gehaald. Het halen en brengen met de bus was niet voor niets: de politie hield na afloop op de Postweg in Zuid-Eierland een alcoholcontrole. Zestig automobilisten moesten blazen; niemand zat met teveel alcohol op achter het stuur, waardoor dat ook geen dissonant in het geheel werd.