Uit de voorstelling 'Laat het licht aan'.
Uit de voorstelling 'Laat het licht aan'. Foto: Throughout Productions

OSG naar het theater

Leerlingen van de klassen 4, 5 en 6 van OSG De Hogeberg wonen maandag een zogenoemde ‘depressiepreventievoorstelling’ bij in Cinema Texel. De voorstelling, ‘Laat het licht aan’, is van Throughout Productions.

De OSG wil met het tonen van de educatieve voorstelling leerlingen bewust maken van wat een depressie is en het onderwerp bespreekbaar maken.

In de voorstelling speelt Hanneke Engels, bekend van onder meer Soldaat van Oranje, de rol van Jarno’s moeder. “Jarno worstelt met zijn gevoelens, maar er met hem over praten of hem helpen, lukt niet altijd goed’. Dat is ook waar deze rol voor is bedoeld: het geeft een andere kijk op depressie, want het raakt niet alleen de persoon zelf, ook voor de omgeving kan het heel moeilijk zijn”, laat het productiebedrijf weten.

Volgens Cynthia Hegeman, teamleider van havo/vwo bovenbouw op De Hogeberg, wordt de urgentie rondom mentaal welbevinden gevoeld op school: “We zijn hier niet alleen maar bezig met vakinhoud en cijfers. Op school komt iedereen binnen met zijn of haar eigen verhaal, achtergrond en bagage. De levens van onze leerlingen lopen niet altijd in een mooie rechte lijn richting een einddiploma, er zijn hobbels en uitdagingen. Dat hoort erbij in het leven en dus ook hier op school. Maar we constateren helaas dat leerlingen met mentale problemen het soms lastig vinden om dit te delen of om hulp te durven vragen. Daarom zijn we heel blij dat we naar deze voorstelling gaan kijken om zo het onderwerp bespreekbaar te maken.”

Jaarlijks heeft - volgens cijfers van het Trimbos Instituut - één op de vijf jongeren last van psychische problemen zoals angst en depressie en maakt naar schatting één op de 22 een depressie door. Dit zijn forse cijfers: in een klas van 25 leerlingen zijn er gemiddeld vijf leerlingen met psychische problemen en één met een depressie. Daar komt bij dat 113 Zelfmoordpreventie becijfert dat zelfmoord is gestegen naar doodsoorzaak nummer één onder jongeren.

Denk jij aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.