CDA verder zonder Veronne Koot: "Ik voel me volledig overdonderd"

Het CDA heeft Veronne Koot uit de fractie gezet. Die bestaat nu nog uit Niels Rutten.


Het boterde van begin af aan niet tussen Koot en Rutten. Het was de reden dat Rutten vorig jaar gas terugnam en al niet meer aanschoof in de raad. Woensdagavond tijdens de commissievergadering was hij terug, maar zat niet naast Koot.

Het CDA meldt dat samenwerking die Koot en het CDA in september 2021 zijn aangegaan niet heeft gebracht wat ze hadden gehoopt. "Daarom heeft de CDA-fractie besloten dat mevrouw Koot niet langer deel uitmaakt van de CDA-fractie.”

Koot werd woensdagmorgen geïnformeerd. “Ik kreeg een appje dat ik uit de fractie was gezet. Ik voelde me volledig overdonderd.” Dat het niet goed zat tussen haar en Rutten was haar wel duidelijk. “Ik heb geen problemen met Niels, maar vanaf de start ging het moeizaam, de sfeer was niet goed. We hebben er met het bestuur van het CDA een paar keer over gesproken en gekeken hoe we weer bij elkaar konden komen. In dat proces zaten we. We hebben ook met iemand van buitenaf gesprekken gevoerd. Er zouden conclusies worden getrokken en ik gaf aan dat ik er graag met het bestuur over wilde praten. We zaten in de afrondende fase. Maar dat bericht woensdagmorgen kwam voor mij volledig onverwacht.”

Hoe nu verder? Rutten gaat verder als eenmansfractie, gesteund door de partij en met commissieleden Thalia Houwing en Mart van Troost.” Het CDA-bestuur betreurt dat het zo gelopen is, "maar staat volledig achter het besluit en ziet de toekomst van het CDA Texel vol vertrouwen tegemoet.” Koot: "Dit komt zó onverwacht, hier moet ik eerst goed over nadenken.”