Piet Rodenburg en Nel Bruining op de Weissensee. Rechtsonder Jet van Karsen.
Piet Rodenburg en Nel Bruining op de Weissensee. Rechtsonder Jet van Karsen.

Texelaars schaatsen Alternatieve

Drie Texelaars hebben meegedaan aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. 


Wegens te dun ijs en veel sneeuw op het ijs kon de baan aanvankelijk niet worden geprepareerd en kon er ook niet worden geschaatst. Na enkele dagen strenge vorst verbeterde het en lag er een baan van 8,7 kilometer. Piet Rodenburg en Jet van Karsen gingen voor de 200 kilometer, Nel Bruining schaatst sinds de coronaperiode alleen nog 100 kilometer.
Rodenburg en Van Karsen startten 's morgens in het donker om 7:00 uur. Ze zouden samen op gaan, maar al snel gaf Van Karsen te kennen dat het tempo voor haar te hoog lag en dat als Rodenburg langzamer zou gaan hij het niet zou halen. Dus zijn ze beiden op eigen tempo door geschaatst.
Van Karsen kwam tot 139,2 kilometer in een tijd van 9.11.45 uur. Rodenburg volbracht de 200 kilometer en passeerde in 11.24.35 de finishlijn. In de laatste ronde is hij gevallen doordat er in het donker een toeschouwer overstak zonder uit te kijken. Verder was hij zeer tevreden over zijn prestatie. Op één keer schaatsen op natuurijs in Waalenburg na was hij ongetraind.
Nel Bruining ging voor de 104,4 kilometer om 9:00 uur van start om haar twaalf ronden te voltooien. Na een goede start viel ze in de achtste en voorlaatste ronde op haar borst. Ze kreeg amper lucht meer. Daarna zat er weinig snelheid meer in. Toch zette ze door en finishte in 6.03.44. De conditie van het ijs was dit jaar bar slecht, veel grote scheuren en de laatste bocht was bijna niet door te komen. De meeste schaatsers zaten er daardoor na de finish behoorlijk doorheen.

Afbeelding