Wolken boven Texel.
Wolken boven Texel. Foto: Wolbert Poelmann

Symposium LTO Texel over weer

De toekomst van het weer op Texel staat centraal op een symposium van LTO Texel dat dinsdag 14 februari wordt gehouden in de Evenementenhal van De Krim. Sprekers zijn weerman Gerrit Hiemstra en Jan-Berend Stuut van het NIOZ.

De twee gaan tijdens de bijeenkomst - die die avond om 20:00 uur begint - in op het weer in het algemeen en het weer op Texel. Daarbij komen historie en toekomst aan de orde. Hiemstra en Stuut gaan in op de bedreigingen en de kansen die het weer van de toekomst biedt. Volgens voorzitter Arnold Langeveld van LTO Texel is de avond onder meer bedoeld voor mensen in de landbouw, het toerisme en andere belangstellenden. De entree van het symposium is gratis. "Het de bedoeling om vanuit een positieve grondhouding de uitdaging aan te gaan", zegt Arnold. "Wat kunnen we verwachten en hoe spelen we in op de tijd die komen gaat?" Gerrit Hiemstra is bekend als weerman van het NOS Journaal. Hij staat ook bekend als iemand die klimaatverandering en de impact daarvan duidelijk uiteen kan zetten voor een groot publiek. Stuut, die op Texel woont, doet onderzoek naar stof in lucht. Aan de hand daarvan kan hij uitspraken doen over veranderingen van het klimaat en daarmee het weer.

Tijdens het symposium is er ook aandacht voor het ludieke Texelse kabinet dat vorig jaar gepresenteerd werd bij de oprichting van de Vrije Republiek Tessel.