Het paadje langs de bosrand in de Dennen.
Het paadje langs de bosrand in de Dennen. Foto: Staatsbosbeheer

SBB sluit smokkelpaadjes Dennen af voor meer rust in broedtijd

Staatsbosbeheer sluit “ongewenste” paadjes in de Dennen af. Het gaat onder meer om het paadje aan de bosrand vanaf "paadje 14" richting Jan Ayeslag. Lang geleden was hier ook een afbakening “om ongewenste betreding tegen te gaan”.

Paadjes als deze hebben volgens SBB een groot verstorend effect: een aantal in het achterliggende duingebied broedende vogelsoorten – dat er al niet goed voorstaat – ondervindt stress van de recreatieve gebruikers. “Rust in het overgangsgebied tussen bos en duin is van groot belang voor onder andere de nachtzwaluw, houtsnip, boompieper, wulp en de blauwe kiekendief: in Nederland waren er vorig jaar nog maar vijf nesten van blauwe kiekendieven, waarvan drie in de Texelse duinen. Slechts één had broedsucces.”

SBB wil daarom extra bescherming bieden. “Nu het broedseizoen voor de deur staat, willen we zorgen dat de rust gewaarborgd is. Een aantal soorten, zoals de houtsnip en de nachtzwaluw, vertoeft graag aan de bosrand. Voor de blauwe kiekendief en de wulp geldt dat ze telkens als iemand aan de duinrand oppopt, opvliegen. Je kunt dan zeggen: ze strijken elders wel weer neer, maar als het daar óók niet rustig is, komt het niet tot broedsucces. Met het risico dat deze vogels helemaal verdwijnen.”

Door toegenomen drukte en recreatie groeit de uitdaging om het beschermen van de natuur te combineren met recreatiewensen. “In sommige gebieden is dit extra complex. De drang van mensen om de rand van het bos op te zoeken is groot.” Het paadje is onder meer populair bij mountainbikers en hardlopers. 

Vorig jaar werd een deel van het paadje, tussen het Turfveld en ‘paadje 14', al afgesloten. "Met resultaat: de nachtzwaluw heeft hier afgelopen seizoen succesvol gebroed. Het is van groot belang om een zo groot mogelijk, aaneengesloten rustgebied te creëren. Van kiekendieven weten we dat ze honkvast zijn: zij gaan komend seizoen wederom om op deze plek een nest maken, en treffen dan een veel rustiger gebied.”