Herdenking van de slachtoffers van de Watersnoodramp op het kerkhof in De Waal.
Herdenking van de slachtoffers van de Watersnoodramp op het kerkhof in De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

"Zes vrouwen verloren hun man, vijftien kinderen hun vader"

Het is een bijzonder moment tijdens de herdenking van de Watersnoodramp. Gerard van der Kooij en Adrie de Wolf die in dorpshuis De Wielewaal in De Waal naast elkaar zitten en kijken naar de vijf jaar oude film van museum Waelstee over de Eendrachtpolder.

Van der Kooij en De Wolf zaten zeventig jaar geleden beiden in de TESO-bus die in de vroege ochtend van 1 februari 1953 de Eendrachtpolder inreed vlak voordat de dijk het daar begaf. Van der Kooij was destijds 19 jaar oud, De Wolf een jongen van 14 jaar. De mannen waren op weg naar de belaagde dijk om die te behouden tegen het water in de Waddenzee. Beiden wisten na het bezwijken van de dijk ternauwernood te ontkomen dankzij het touw en de menselijke keten die vanaf de Eierlandsche dijk langs de vollopende polder werd gevormd. 

In de film (van Jaap Eelman) is onder meer nagespeeld hoe de mannen zeventig jaar geleden in de bus zaten, op weg naar de polder waar na de dijkdoorbraak zes Texelaars verdronken. De Wolf noemt het na afloop onwezenlijk om de film terug te zien, voor Van der Kooij is het emotioneel. Hij kon destijds in het wassende water net niet de hand reiken aan één van de oudere broers van De Wolf en dat blijft ook na zeventig jaar een moeilijk gevoel. De twee broers (Ko en Cor de Wolf) overleefden de ramp. Ze zitten prominent in de film wat inmiddels extra waardevol is, omdat ze beiden de afgelopen jaren zijn overleden. Gerard van der Kooij herinnert zich goed hoe hij destijds samen met Frans de Koning en een in de berm gevonden fiets thuis kwam. Adri de Wolf werd in een open vrachtwagen naar een boerderij in de buurt gebracht. Daarna begon langzaam duidelijk te worden dat Willem Dijker, Redmer IJska, Jan Koopman, Dirk Kuip, Wieger Bernardus en Siebren Walsweer waren verdronken. 

Burgemeester Michiel Uitdehaag stond er tijdens de herdenking bij stil dat destijds zes vrouwen weduwe werden en vijftien kinderen hun vader verloren. Tijdens de herdenking op de dijk bij De Eendrachtpolder - eerder in de ochtend - was te merken dat de zes voor de nabestaanden nog steeds dichtbij zijn. Hetzelfde was te zien op het kerkhof van De Waal waar vijf van de zes mannen naast elkaar liggen. Waarnemend dijkgraaf Rob Veenman van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier noemde de zes Texelaars tijdens de herdenking in één adem met het belang dat sinds de ramp wordt gehecht aan veilige dijken en het bewustzijn van de kracht van het water.