John Sessink, al 25 jaar in de organisatie van het Texels Biljartkampioenschap, komt ook zelf in actie.
John Sessink, al 25 jaar in de organisatie van het Texels Biljartkampioenschap, komt ook zelf in actie. Foto: DVO

Puzzelen en zoeken naar de looplijnen

“Een mooie sport, maar soms ook een psychologisch spelletje waarbij je je hoofd redelijk koel moet houden.” John Sessink, al 25 jaar betrokken bij de organisatie van het Texels Biljartkampioenschap, kan zelf een aardig balletje stoten.

Organisator, animator en ook deelnemer aan het biljartkampioenschap. En wel in alle drie de categorieën: libre, bandstoten en driebanden. Niet onverdienstelijk. Met een gemiddelde van 2,5-3 speelt hij met Robin Nieuwenhuis, Tjarko Stolk en Daniël de Vrede in de hoogste klasse. Het zal er om spannen. Kevin Knol, de gedoodverfde favoriet, kan er wegens verplichtingen elders niet bij zijn. “Kevin zou er 130 moeten maken, de rest 80. We zijn aan elkaar gewaagd.”

Bij het bandstoten verdedigt John de titel van algemeen kampioen, veroverd tijdens het laatste toernooi, door corona alweer drie jaar geleden. “Het is leuk om de ballen te verzamelen en een mooie serie te maken. Ik heb er wel eens eentje van 38 gemaakt.” Zijn favoriete onderdeel is het driebanden. “Het is mooi om de looplijnen te vinden. Een beetje puzzelen ook.”

Het was zijn schoonvader Cor Hoogeboom die John enthousiast maakte voor het biljartspel. “Hij kon een aardig potje biljarten en organiseerde met mijn schoonmoeder (Atie, die ook verdienstelijk biljartte) en nog wat Texelaars destijds het Texels Biljartkampioenschap. Thuis had hij een tafelbiljart. Daarop speelden we geregeld. Door Cor en Atie raakte ik betrokken bij de organisatie van het kampioenschap.”

“Eerst werd het in De Lindeboom gehouden. In de tijd van Jarino - een turbulente periode - waren daar wat strubbelingen. In 1997 of 1998 zijn we naar De Hof gegaan. We raakten met Vronie (van Beek, de beheerder. red.) in gesprek. “Kom maar op”, zei ze. We hebben het ingemeten en het paste.

Sindsdien is het kampioenschap in het Koger dorpshuis. Honderden partijen worden gespeeld op liefst zeven wedstrijdbiljarts. In het libre wordt gespeeld in de klassen 15, 20, 30, 40 en 80 (het aantal caramboles dat moet worden gemaakt). Zowel in het bandstoten als in het driebanden wordt in vier klassen gespeeld. Zoals John zijn er meer deelnemers die in meerdere disciplines meedoen. “We hebben 97 deelnemers. 84 spelen libre, 30 bandstoten en 43 driebanden.”

Biljarttopper Kevin Knol en eigenaar van biljartvakhandel Texel Biljarts doet zelf niet mee, maar plaatst wel de vier extra biljarts voor het kampioenschap. Via zijn leraar en biljartgrootheid Piet Vet raakte Kevin werkzaam in de biljartbranche. John: “Kevin heeft gelijk de drie bestaande biljarttafels in De Hof van een nieuw blauw laken voorzien. Er wordt nu gespeeld op zeven gelijkwaardige biljarts. Hij plaatst ook digitale scoreborden. Zo wordt het steeds professioneler.”

Corona heeft een streep gezet door twee toernooien, het aantal deelnemers is met 97 redelijk constant gebleven. "Zelfs wat nieuwe namen en ook jonge deelnemers, die er in de cafés enthousiast voor zijn geraakt. Voor de toekomst ziet het er best goed uit.” Voor John, voorzitter van de Stichting Texels Biljartkampioenschap, is het na 25 jaar het laatste toernooi dat hij organiseert. "Het is steeds lastiger te combineren met mijn werk, pakketbezorging. Maar ik blijf wel meedoen.” Echtgenote Syl, zelfs een jaar eerder bij de organisatie betrokken, nam vorig jaar afscheid.

Het Texels biljartkampioenschap begint vrijdag (3 februari) en duurt tot en met zondag 12 februari.