Tuinvogeltelling: huismus met stip op één

Op Texel, maar ook in de rest van het land, is de huismus afgelopen weekend de meest getelde vogel tijdens de Nationale Tuinvogeltelling: de 238 deelnemers op het eiland telden er samen 1.632 in hun tuinen.

Dat de huismus het zo goed doet, is geen toeval: “De huismus komt uit een dip”, vertelt Klaas. “In de jaren negentig en de zeroes ging het niet goed met de huismus, door de bouw van beter geïsoleerde woningen. Hierdoor verdwenen veel schuilopties voor ze. Daar is toen veel aandacht voor geweest, waarna mensen mussenhotels in hun tuin hingen, of juist wat ruimte tussen de goot vrij lieten. Je merkt dat de huismus daar baat bij heeft.”

Het op-een-na meest geteld op Texel is de spreeuw, met 595 waarnemingen. Deze vogel haalde landelijk de top 10 nét niet. Vogelaar Klaas de Jong legt uit waarom: “Omdat in stedelijke gebieden meer mensen wonen, wordt daar ook meer geteld. De spreeuw vind je niet in de stad: die moet het voor zijn voedsel van akkerlanden hebben.”

Dat de spreeuw op Texel wel vaak geteld is, betekent volgens Klaas echter niet dat het hier goed gaat met de vogel: “Als je een zwerm ziet, kun je natuurlijk een flink aantal waarnemingen registreren. De tuinvogeltelling is nu voor het twintigste jaar gehouden. De organiserende Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek kunnen nu conclusies trekken. Eén daarvan, is dat het met de spreeuw hard achteruit gaat. Omdat agrariërs hun land bemesten door mestinjectie – door sneden te maken in de bodem – snijden ze door het voedsel van de spreeuwen heen. Bijvoorbeeld door emelten – larven van de langpootmug – regenwormen en andere larven. Zij lijden onder de bodembewerking, wat ertoe leidt dat vogels in deze gebieden ook niet meer kunnen overleven. Dit zie je helaas bij meer vogels. Zo is het aantal waarnemingen van de veldleeuwerik in de afgelopen veertig jaar met 97 procent afgenomen – in lijn met de ontwikkeling van het volledig benutten van akkers en het niet vrij laten van akkerranden.”

De koolmees sluit de Texelse top drie, met 543 waarnemingen (landelijk op nummer twee). Meer over de waarnemingen tijdens de Tuinvogeltelling op vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling.