De gemiddelde opbrengst in kWh per geïnstalleerd Wp paneelvermogen in 2022 .
De gemiddelde opbrengst in kWh per geïnstalleerd Wp paneelvermogen in 2022 . Bron: SolarCare

Topjaar zonnepanelen

Voor eigenaren van zonnepanelen was 2022 een topjaar met recordopbrengsten. Texel had met een paneelvermogen van 1,08 kWh/Wp de hoogste opbrengst van het land. Dat blijkt uit onderzoek door SolarCare.

Met een landelijk gemiddelde van 2.233 zonuren gaat dit kalenderjaar de boeken in als een van de zonnigste jaren ooit. Dankzij een uitzonderlijk voorjaar in combinatie met een zeer stabiele zomerperiode hebben zonnepanelen gemiddeld ongeveer 11 procent meer zonne-energie opgewekt dan in 2021 en liefst circa 7,5 procent boven het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.

De onderzochte installaties zijn samen goed voor een totaal paneelvermogen van ruim 22 MWp en zijn het hele jaar storingsvrij operationeel geweest en hebben weinig tot geen last van schaduwvorming.

De installaties zijn willekeurig geselecteerd qua zonnepaneel technologie, systeem-capaciteit, leeftijd, oriëntatie en hellingshoek. Op het kaartje zijn per provincie de gemiddelde opbrengstfactoren in kWh per geïnstalleerd Wp paneelvermogen voor 2022 in kaart gebracht. 

Nederland had vorig jaar een gemiddelde opbrengstfactor van 0,98 kWh/Wp paneelvermogen. In 2012 was dat nog 0,90 kWh/Wp. In tien jaar tijd steeg de gemiddelde opbrengst dus met ruim 8 procent. 

Texel heeft al jaren de hoogste opbrengsten, in 2022 een paneelvermogen van 1,08 kWh/Wp, Drenthe scoorde in 2022 met 0,83 kWh/Wp het laagst.

Afbeelding
Afbeelding