Wethouder Rikus Kieft en staatssecretaris Christophe van der Maat tekenen het nieuwe convenant.
Wethouder Rikus Kieft en staatssecretaris Christophe van der Maat tekenen het nieuwe convenant. Foto: Gemeente Texel

Defensie en gemeente zitten voortaan weer om tafel over Vliehors

Het was een wat onverwachte 'bijvangst' in 2021 toen een wijziging van de aanvliegroute boven de Vliehors veel reuring veroorzaakte op Texel.

Defensie had de gemeente conform een convenant uit 2002 vooraf formeel moeten informeren over de voorgenomen wijzing van de vliegroute, maar het hele convenant bleek in de vergetelheid te zijn geraakt waardoor Defensie de gemeente niet had geïnformeerd. Het ging om een convenant dat burgemeester Joke Geldorp en staatssecretaris Henk van Hoof op 8 mei 2002 in het Eierlandsche Huis tekenden. Strekking daarvan was er structureel twee keer per jaar overleg zou plaatsvinden tussen de gemeente en Defensie, maar dat was er niet meer.


Burgemeester Michiel Uitdehaag en staatssecretaris Barbara Visser spraken in het voorjaar van 2021 af dat de gemeente en Defensie elkaar weer beter zouden gaan informeren. Dat leidde tot het nieuwe convenant dat afgelopen vrijdag in Den Helder werd getekend door staatssecretaris Christophe van der Maat en wethouder Rikus Kieft. Het nieuwe convenant komt in grote lijnen overeen met het oude uit 2002, met de kanttekening dat er nu één keer per jaar periodiek overleg tussen Defensie en de gemeente zal zijn. Van de zijde van Defensie zijn daarbij aanwezig de afdeling Fysieke Leefomgeving van Commandant der Strijdkrachten, het Hoofd Bureau Geluidshinder, een afvaardiging van de Commandant Zeestrijdkrachten en de verkeersleiding van De Kooy in Den Helder. Van Texelse zijde zijn bij het overleg aanwezig de burgemeester (of zijn plaatsvervanger), ambtelijke ondersteuning en afhankelijk van de agenda een of meerdere wethouders. De dorpscommissie van De Cocksdorp en Eierland wordt volgens de burgemeester eveneens bij het overleg betrokken.


In het nieuwe convenant is onder meer vastgelegd op welke wijzen bombardementsvluchten op de Vliehors worden uitgevoerd (hoogtes en aanvliegroutes). Vastgelegd is ook dat bij alle vliegtuigoperaties boven de schietrange niet binnen één nautische mijl uit de kust van Texel wordt gevlogen. Die afstand wordt door een baken gemarkeerd. De nautische mijl werd ook in 2002 benoemd. Bij het gebruik van explosieve bommen op de Vliehors is op Texel een liaisonofficier van de Koninklijke Luchtmacht aanwezig om uitvoering te geven aan de metingen op de Noordkop van Texel. De burgemeester kan Defensie ook verzoeken de oefeningen op te schorten.