Nieuw leven voor overleg over Vliehors

De gemeente en Defensie gaan weer periodiek overleggen over de oefeningen die boven de Vliehors op Vlieland worden gehouden.

Daarvoor hebben staatssecretaris Christophe van der Maar van Defensie en wethouder Rikus Kieft vrijdag hun handtekeningen gezet onder een nieuw convenant tussen gemeente en Defensie. De partijen tekenden in 2002 al eens een soortgelijk convenant om jaarlijks overleg te hebben, maar dat raakte in de vergetelheid. Dat kwam aan het licht toen Defensie een paar jaar geleden de vliegroute boven de Vliehors wijzigde. 

Bedoeling is dat er voortaan weer één keer per jaar overleg is tussen Defensie en gemeente. Daarbij gaat het dan niet alleen om de Vliehors, maar is het de bedoeling om ook De Kooy in Den Helder aan de orde te laten komen. Doel van het overleg is een goede en structurele communicatie over het gebruik van de schietrange op de Vliehors en verbetering van de leefbaarheid in de Noordkop. Bedoeling is eveneens om schade op Texel te voorkomen en overlast te beperken.

Volgens het convenant is het aan de gemeente om het voortouw te nemen en de uitnodigingen voor het convenantenoverleg te versturen. Het voorzitterschap is wisselend in handen van de gemeente en Defensie. Het convenant bestaat totdat één van beide partijen schriftelijk mededeling doet van opzegging van het overleg. Meer op pagina 2.