Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat en


de zelfgeschreven column

Deze column is niet geschreven met de tekstverwerker-app ChatGPT. Althans, daar heeft u maar van uit te gaan. ChatGPT is een intelligent softwareprogramma dat een ieder de mogelijkheid geeft om op behoorlijk niveau te schrijven. De vrees bestaat nu onder leraren dat schoolgaande jeugd hier grootschalig gebruik van gaat maken. De vraag is wie daar slechter van wordt. Vroeger leerde je hoofdrekenen en nu leer je omgaan met de rekenmachine en de computer. Uiteraard heeft ieder nadeel zijn voordeel. Wanneer bijvoorbeeld de rechter mij tijdens een pleidooi vraagt hoe ik tot mijn juridisch doorwrongen relaas ben gekomen, kan ik voortaan verwijzen naar de schrijfrobot van mijn tekstverwerker. Een bronvermelding is dan hooguit nog op zijn plaats.

Als er een beroepsgroep de 'copy-paste' in het schrijven van hun teksten heeft uitgevonden en verbeterd, is het wel de rechterlijke macht. Zelf bezworen toverformules die als rechtsoverwegingen dienen voor terugkerende onderbouwingen van niet altijd uitlegbare uitspraken. In die zin verschillen de mensen achter gerechtelijke uitspraken en de jongeren die hun huiswerk moeten inleveren niet heel veel van elkaar. Plagiaat komt voor in vele vormen. Bovendien is het maar de vraag of een tekst geschreven door een softwareprogramma eigenlijk wel plagiaat is.

Tijdens de redactievergadering opperde een slimmerik dat de Texelse Courant ook wel gebruik kon gaan maken van deze tekst-robots. Ik veerde op en stelde resoluut: “Een column kan niet uit een app komen!”. Stoïcijns meldde echter een andere redacteur dat het verdomd knap was hoe de tekstopbouw klopte en het grammaticaal foutloos was geschreven. “Met deze innovatie komt er een einde aan onze personele groeiambitie”, hoorde ik de hoofdredacteur zeggen. Inmiddels liep ik de Polderzaal uit naar beneden, richting de vers gezette koffie. Ik staarde door het raam naar buiten. “Daar hebben ze echt lekkere koffie”, dacht ik, met goed zicht op de bedrijvigheid van Texelse Branding. De discussie onder de redactieleden ging onverminderd door en inmiddels meende ook de sales-afdeling zich, tegen de afspraken in, met de inhoud van de krant te mogen bemoeien. In gedachten zag ik mijzelf iedere week twee uur extra op de golfbaan staan. Door deze nieuwe technologie spaarde ik uren per week uit! De voordelen van de schrijfrobot overtroffen inmiddels de nadelen. Tot slot wil ik nog melden dat deze column absoluut door mijzelf is geschreven.

Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat