Texelaar geselecteerd voor Oranje

Hij blijft er zelf nuchter en bescheiden onder, maar het is een gegeven. Doelman Alexander 'Ali' Smit uit Den Burg van Texel Futsal is uitgenodigd om deel uit te maken van de selectie van het landelijke zaalvoetbalteam van Oranje.

De 32-jarige Texelaar kreeg een aantal dagen geleden bondscoach Miguel Andrès Moreno aan de lijn die hem persoonlijk vertelde dat hij deel uitmaakt van de 18-koppige selectie voor een oefenduel tegen Duitsland op 21 februari. Het is de eerste keer dat een speler van Texel Futsal, dat zaalvoetbal in de eredivisie speelt, voor Oranje is geselecteerd.


Ali zelf is uiteraard zeer vereerd, maar geeft desgevraagd meteen aan dat de nieuwe bondscoach vier keepers heeft geselecteerd voor Oranje. Zij krijgen van 18 tot en met 21 februari allemaal de gelegenheid om tijdens een trainingsstage bij de KNVB in Zeist te laten zien wat ze in huis hebben. Bondscoach Morena kiest daarna twee keepers waar hij mee verder gaat. "Ik zit dus vooralsnog bij de vier geselecteerde keepers en het zijn allemaal goede keepers. De bondscoach heeft aangegeven dat iedereen wat hem betreft op nul staat, dus ik ga mijn uiterste best doen om bij de laatste twee te komen."


Ali, een zoon van Cor Smit en Lida Wels uit De Waal, speelt sinds het seizoen 2009/2010 bij de zaalvoetballers. Hij maakte de opmars mee van Texel Futsal van de kelderklasse naar de eredivisie drie jaar geleden. Voor het team is hij al jaren een solide en betrouwbare sluitpost op wie gebouwd kan worden. Het nieuws dat hij geselecteerd is voor Oranje leverde hem de afgelopen dagen een reeks aan felicitaties op van teamgenoten en andere betrokkenen bij het zaalvoetbal. Volgens Ali is het mede aan coach Martijn de Veij te danken dat hij geselecteerd is. "Martijn heeft mij de afgelopen jaren meermalen onder de aandacht gebracht bij zijn contacten in de zaalvoetbalwereld en dat heeft geholpen." Na de oefenwedstrijd tegen Duitsland staan er twee kwalificatiewedstrijden voor het WK zaalvoetbal in 2024 op het programma.


Devin Koorn uit De Koog is geselecteerd voor Oranje JO19. Hij deed eerder mee aan een trainingsweekend in Zeist waarvoor bondscoach Morena in totaal zestig jonge spelers (onder wie zes van Texel Futsal) had opgeroepen om een nieuw Jong Oranje samen te stellen. De andere Texelse spelers die waren opgevallen bij de bondscoach waren Arjen Bakker, Luuk Mantje, Yannick Smith, Jari Zijm en Arwen van den Berg.