Twee zilverlindes bij de voormalige Thijsseschool worden gekapt.
Twee zilverlindes bij de voormalige Thijsseschool worden gekapt. Foto: Petitie 2 voor 12

B en w: Zilverlindes Thijsseschool niet verplaatsen maar kappen

Twee zilverlindes op het schoolplein van de voormalige Thijsseschool worden wat de gemeente betreft niet verplaatst.


De bomen staan midden op het bouwvlak voor het Thijssehuis dat op de plek van de Thijsseschool komt. De voorbereiding van de aanbestedingsprocedure is gestart, het werk kan begin 2023 worden gegund, zodat de aannemer media juni 2023 kan starten en het cultuurcentrum in juni 2024 kan worden opgeleverd.

In het budget voor het Thijssehuis is volgens het college rekening gehouden met een als openbaar gebied in te richten buitenruimte. Daarbij wordt zoveel mogelijk van het bestaande groen in het ontwerp ingepast. De architect werkt de indeling van deze buitenruimte verder uit, waarbij een groendeskundige wordt betrokken voor het bestaande groen en een beplantingsplan

Onder de titel “2 voor 12 voor het behoud van twee zilverlindes” zijn Pieternel Geurtz, Nel Lanser en andere boomliefhebbers een petitie gestart om de twee zilverlindes te verplaatsen. Die kunnen daar namelijk niet blijven staan, het college wil ze kappen en op een nog te bepalen locatie twee nieuwe bomen terugplaatsen.

Het college heeft sympathie voor de petitie en de verplaatsing wel laten onderzoeken. De slagingskans is het grootst bij een voorbereidingstijd van twee jaar. Kosten €15.000,- tot €20.000,- per boom. Maar dit vergt uitstel van de realisatie van het Thijssehuis en is daarom geen optie. Verplaatsing zonder voorbereiding is de helft voordeliger, maar de kans op mislukking is volgens b en w te groot en daarom geen optie. Andere mogelijkheid is om - bij kap - niet twee, maar bijvoorbeeld tien bomen terug te plaatsen. Hierover beraadt het college zich nog.

Op korte termijn wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond en de kap van de bomen. Een bestemming of toepassing voor het hout dat gekapt wordt, wordt nader onderzocht. De sloop van het gebouw start de eerste helft van maart 2023.