Onderzoek naar de doodsoorzaak van de dolfijn die op 10 januari aanspoelde.
Onderzoek naar de doodsoorzaak van de dolfijn die op 10 januari aanspoelde. Foto: Jelle Boontje / Universiteit Utrecht

Bij paal 18 aangespoelde dolfijn overleed aan bacteriële infectie

De dolfijn die op dinsdag 10 januari strandde ter hoogte van paal 18, was ziek en is overleden aan een bacteriële infectie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. 

Veterinair pathologen hebben verschillende soorten weefsel verzameld en onder de microscoop bekeken. Daaruit bleek dat deze gewone dolfijn een ernstige longontsteking had: deels veroorzaakt door longwormen (parasieten) en deels door schadelijke bacteriën. Hetzelfde type bacterie werd in de hersenen aangetroffen.

"Het is zeer waarschijnlijk dat het dier aan deze bacteriële infectie is overleden", meldt de universiteit. "Daarnaast was het dier relatief mager, wat erop kan duiden dat de gewone dolfijn voorafgaand aan het overlijden niet goed in staat is geweest om te jagen en zich daardoor steeds slechter heeft gevoeld."

Deze soort heet 'gewone' dolfijn, maar voor onze kust is hij niet 'gewoon'. Gewone dolfijnen leven wel in onze contreien, maar geven de voorkeur aan diep water. Langs de kust worden ze daardoor maar heel zelden gezien. Ook dood spoelen gewone dolfijnen niet vaak aan in Nederland. Sinds 2000 is het 14 keer voorgekomen, op Texel was de laatste in 1981.

De gewone dolfijn wordt in de nabije toekomst als geraamte in de collectie van Ecomare opgenomen. Mickel van Leeuwen prepareert het geraamte en zodra hij daarmee klaar is, komt het geraamte naar Texel.