Beheerder Marga Lakwijk van Stichting Wezentuin draagt de sleutel van Het Glazen Paleis over aan opvolgers Willem Schnitfink en Bart Heijnen.
Beheerder Marga Lakwijk van Stichting Wezentuin draagt de sleutel van Het Glazen Paleis over aan opvolgers Willem Schnitfink en Bart Heijnen. Foto: Gerard Timmerman

Marga draagt stokje van Glazen Paleis over

Een gewaardeerd podium voor kunst, bandjes, koren, Artex en ook voor Sinterklaas bij zijn intocht in Den Burg. Het Glazen Paleis in de Wezentuin is sinds de opening in 2016 uitgegroeid tot een belangrijke culturele voorziening. Succes dat in grote mate te danken is aan initiatiefnemer en beheerder Marga Lakwijk. Nu draagt ze het stokje over. 



Sinds de realisatie beheert Marga van de stichting de Wezentuin Het Glazen Paleis als een duizendpoot. Ze is contactpersoon voor kunstenaars, muzikanten en initiatiefnemers van allerlei andere activiteiten, verzorgt het programma, zorgt dat de gebruikers naar binnen kunnen en verricht allerlei andere hand- en spandiensten. Ook zit ze aan tafel met ondernemersverenging Den Burg Winkelhart van Texel, die jaarlijks een financiële bijdrage levert aan de voorziening, met de gemeente, dorpscommissie en noem maar op. En toen het budget vorig jaar niet toereikend was voor noodzakelijk onderhoud, genereerde ze inkomsten via reclame door een brouwerij.  

Marga legde haar hele ziel en zaligheid er in om Het Glazen Paleis tot een succes te maken, het culturele leven een mooi uithangbord te bieden, het park te verfraaien en bezoekers te vermaken. 

Het balletje kwam aan het rollen in 2012. In dat jaar bestond de Texelse Courant 125 jaar en verenigingen en stichtingen mochten gratis een pagina vullen over hun organisatie. Marga: "Wij deden mee om te laten zien hoe bijzonder de Wezentuin is. Om het nóg mooier te maken lanceerden we het idee voor een muziekkoepel. Met dat plan ben ik naar architect Ronno Honingh gegaan. Hij maakte op basis van no cure, no pay meerdere ontwerpen. De gemeente stond er sympathiek tegenover, maar wilde er aanvankelijk niet aan bijdragen. Nina Schilling ging met fondswerving aan de slag. Toen meerdere fondsen en instanties hadden toegezegd en ook de gemeente met €40.000,- over de brug kwam hadden we genoeg geld om te beginnen."

"Toen Jug Bros Het Glazen Paleis tijdens Struun in 2016 opende (met als gastzanger toenmalig wethouder Eric Hercules) realiseerde ik me dat het ook moest worden beheerd. Die taak heb ik toen op me genomen. Ik vond het van begin af aan hartstikke leuk om te doen. Het groeide uit tot een podium met de meest uiteenlopende voorstellingen, opgevoerd door allerlei groepen uit de samenleving. Ook leuk om te zien dat het park nu veel meer wordt gewaardeerd dan voorheen. Sfeervol, gezellig en mooi schoon."

Mooie jaren, maar ook intensief. Voor Marga is het nu tijd om het over een andere boeg te gooien. Zij heeft in Stichting Cultuur Eiland Texel een uitstekende opvolger gevonden. Bedoeling is dat deze stichting, zodra alle formele en financiële zaken goed geregeld zijn, de exploitatie van Het Glazen Paleis over gaat nemen. Marga: "Zo'n mooi cultureel uithangbord past uitstekend bij deze stichting die zich op allerlei manieren inzet voor het culturele leven op Texel. Ik heb er alle vertrouwen in dat het beheer bij hen in goede handen is."

Vooruitlopend op deze nieuwe ontwikkeling nemen Bart Heijnen en Willem Schnitfink als betrokken buren van de Burgwal alvast de honneurs waar en zijn het aanspreekpunt. 


Wie informatie wil of een boeking wil aanvragen voor een optreden of expositie kan met hen contact opnemen. Zij zijn bereikbaar op tel: Willem 06-435 563 23 of Bart 06-124 160 76.