Scherven en een muntje, afkomstig uit de opgraving bij de Jozefschool.
Scherven en een muntje, afkomstig uit de opgraving bij de Jozefschool. Foto: Gerard Timmerman

Sporen uit verleden

Bijna een eeuw speelden er kinderen, maandag was het schoolplein van de voormalige Jozefschool het domein van archeologen. In opdracht van de gemeente deed ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort er archeologisch onderzoek.

“We zoeken naar sporen uit het verleden en kijken onder meer of de bodemopbouw nog intact is en niet verstoord”, vertelt archeoloog Wouter Roessingh van ADC ArcheoProjecten.


Dat ze sporen uit de IJzer-, Brons- of Romeinse tijd tegen kunnen komen is niet ondenkbaar. Zo werden een paar honderd meter verderop, in de jaren '70 bij de voorbereiding van de nieuwbouw voor de Noordwester sporen gevonden uit de Bronstijd (ca. 2000 v. Chr.) t/m de moderne tijd.


Voor het archeologisch onderzoek groef kraanmachinist Luuk van der Weerd van loonbedrijf Smit onder toezicht van de archeologen twee lange sleuven van vier meter breed. Daarna werd de bodem door de archeologen minutieus onderzocht en stukje bij beetje verder uitgediept. De sleuven zijn volgens Roessingh representatief voor het hele terrein. De bodemopbouw bleek nog redelijk intact. Wel verklaarbaar, want tot de inwijding van de Jozefschool in 1930 aan wat destijds de Suikerweg werd genoemd, werd het gebied voornamelijk agrarisch gebruikt.


Roessingh wijst op meerdere donkere vlekken in het zand, die zorgvuldig in kaart worden gebracht. Het zijn oude ingravingen. Mogelijk restanten van palen. Belangrijk is te weten hoe oud ze zijn. “Van veel vlekken weten we dat nog niet. Dat gaan we nader onderzoeken.” 

Opvallend is een grote donkere cirkel in het zand, met een doorsnee van circa twee meter. “Dat kan bijvoorbeeld een waterput zijn geweest. We kijken hoe diep die was en of er vondsten uit komen. Mogelijk een restant van een prehistorische nederzetting, maar wellicht ook wel uit de Middeleeuwen of Nieuwe tijd.” Er zijn ook overblijfselen van een greppel aangetroffen.

Niet alles dat boven werd gespit was zo oud. Een parfumflesje bijvoorbeeld is waarschijnlijk zo’n honderd jaar oud. Een stukje bot, afkomstig van een dier, zal niet veel ouder zijn. Bijzondere vondst is een zilveren knoopje, een muntje en er kwamen scherven van enkele potten boven. Een restant van een muurtje of een fundering komt aan de oppervlakte en ook een pvc-pijp die haaks op de geul loopt en zeer waarschijnlijk een waterafvoer, is overduidelijk van recenter datum.


Elke vlek en vondst wordt gemarkeerd en genummerd. Scherven, een pijpenkopje en andere vondsten worden netjes opgeborgen in zakjes, die bij de vindplaats worden geplaatst.

Het archeologische onderzoek bij de Jozefschool duurde al met al een dag. Er zijn bodemopnamen gemaakt, er is grond gezeefd en vondsten zijn in kaart gebracht. Op basis van de bevindingen schrijft ADC ArcheoProjecten een adviesrapport. De gemeente kan op basis van dit advies besluiten of al dan niet nader archeologisch onderzoek moet worden gedaan op deze plek.


Aan kraanmachinist Luuk, tevens oud-leerling van de Jozefschool, de vraag of er mogelijk nog iets uit zijn verleden is terug te vinden. Waar speelde hij mee? "Volgens mij vooral met de zenuwen van de docenten", tempert Luuk de verwachting.

Afbeelding