Prijs De Lieuw voor inspanningen bij gebiedsproces Hoge Berg

Agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw heeft de zogeheten 'Knoop in de Zakdoek' van diverse natuurorganisaties in Noord-Holland gewonnen.

De Knoop is een aanmoedigingsprijs om goede initiatieven te stimuleren voor behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. De Lieuw kreeg de prijs voor haar betrokkenheid bij het gebiedsproces rondom de Hoge Berg dat onder meer ten goede moet komen aan de lastige positie van schapenboeren op de Hoge Berg. 


Hun schapen zijn kenmerkend voor het gebied, maar tegelijkertijd is het voor de schapenboeren lastig om te boeren op de Hoge Berg vanwege een serie aan regelingen en bepalingen waar het gebied aan onderhevig is. Voorzitter Marian Merkelbach van De Lieuw zei bij het in ontvangst nemen van de prijs dat er nog ontzettend veel werk te doen is voor het gebiedsproces. "Eigenlijk verdient iedereen die zich inzet voor de gebiedsprocessen deze aanmoedigingsprijs. Het motiveert mij zeker om in 2023 weer hard aan de slag te gaan en ik hoop andere betrokkenen ook.” Merkelbach kreeg de prijs uit handen van singer-songwriter Tim Knol die in 2022 als fervent wandelaar en ambassadeur van wandelen de winnaar van 'Knoop in de Zakdoek' was.


De aanmoedigingsprijs is een initiatief van IVN Natuureducatie, Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap West-Friesland, Staatsbosbeheer en Waternet.