Einde stroomcrisis noorden stapje dichterbij met besluit college

De realisatie van een nieuw regelstation van Liander bij het vliegveld is een stapje dichterbij, nu het college de raad heeft voorgesteld een uitgebreide afwijkingsprocedure te starten.

Het nieuwe regelstation is nodig voor een goede elektriciteitsvoorziening op geheel Texel, met name ten noorden van Den Burg. Op dit moment beschikt alleen Den Burg over een ‘onderstation’ dat voor het hele eiland is.  Volgens wethouder Remko van de Belt is het nieuwe regelstation op het vliegveld onderdeel van het oplossen van het capaciteitsprobleem op het noorden van het eiland. Door de grote afstand vanuit het noorden van Texel tot het bestaande onderstation in Den Burg zijn de actuele problemen niet toekomstbestendig op te lossen door bijvoorbeeld het verzwaren van het bestaande distributienet. Door de instabiliteit van het distributienet ondervindt het midden-spanningsnet ten noorden van Den Burg problemen. Nieuwe ontwikkelingen worden vertraagd of zijn moeilijker te realiseren. Om deze problemen op te lossen is het nieuwe regelstation nodig. Met deze ontwikkeling verbetert de elektriciteitsvoorziening voor zowel afnemen als terugleveren. 


Onderdeel van de uitgebreide afwijkingsprocedure is de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen door de gemeenteraad. Alleen daarmee kan uiteindelijk een omgevingsvergunning worden afgegeven. Er is een ontwerp-omgevingsvergunning opgesteld die samen met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen ter inzage wordt gelegd. Er kunnen dan zienswijzen worden ingediend.