Mattijs Dieks bij het assortiment Wisselwaar van Ekoplaza in de Hogerstraat.
Mattijs Dieks bij het assortiment Wisselwaar van Ekoplaza in de Hogerstraat. Foto: Eva Groot

Statiegeldsysteem voor basisproducten ingevoerd bij Ekoplaza

Biologische supermarkt Ekoplaza aan de Hogerstraat in Den Burg heeft het assortiment uitgebreid met statiegeldpotten met biologische basisproducten, zoals onder meer havermout, muesli, linzen, kikkererwten, bonen, rijst en couscous. De potten – met de merknaam Wisselwaar – zijn vanaf heden te koop. Supermarktketen Ekoplaza noemt zichzelf voorvechter van plastic- en afvalvrije producten. 


"Alleen lopen we in die ambitie en zoektocht de laatste jaren tegen een aantal lastige dilemma's aan”, meldt Ekoplaza. "De gedragsverandering bij consumenten kost tijd. Ook hadden wij graag gezien dat het statiegeld op blikjes al een jaar geleden zou zijn ingevoerd. Daarom zijn we al jaren bezig zijn met het plastic- en afvalvrij maken van onze verpakkingen."


"Maar ook die stap kent uitdagingen: we zijn bijvoorbeeld afhankelijk van afvalverwerkingsbedrijven. In het besluit om afvalvrij te worden, is samenwerking met afvalverwerkingsbedrijven essentieel. Een van de dilemma's die we tegenkomen, is dat zij moeite hebben om onze composteerbare verpakkingen te verwerken. Zodoende zijn we naar andere oplossingen gaan zoeken en ontwikkelden we het concept met de Wisselwaar-potten.” Een mooie opsteker: ‘Wisselwaar' is woensdag tijdens de Biobeurs uitgeroepen tot Bio-product van het jaar.


Sommige winkels van Ekoplaza hanteren voor deze gangbare producten een zelftapsysteem: consumenten nemen zelf een pot of bak mee van huis en vullen deze in de winkel. “Dat is hier niet haalbaar”, laat Mattijs Dieks, mede-eigenaar van Ekoplaza in Den Burg, weten. 


"De grootverpakkingen voor de tapsystemen zijn 15 kilogram. In een kleinere winkel zoals deze is dat daarom geen goed idee: er wordt dan niet genoeg gebruik van gemaakt. Het Wisselwaar-systeem is daarom voor onze locatie een heel mooi alternatief.” Of, zoals Ekoplaza meldt: "Gemak dient tenslotte de mens.”