De TX1 blijft bestaan en gaat naar Urk.
De TX1 blijft bestaan en gaat naar Urk. Foto: Aangeleverd

TX1 blijft behouden en gaat naar Urk

De TX1 Klasina J van de familie Vonk gaat niet de sanering in, maar wordt verkocht aan de familie Post op Urk. Dat betekent dat de kotter niet gesloopt wordt, maar onder een andere vlag in de vaart blijft.

De familie Post van de UK 237 op Urk neemt het complete Texelse visserijbedrijf over van Adrie Vonk en zijn zonen Cor en Thijs. Half december is het voorlopig koopcontract getekend en naar verwachting wordt over een paar weken de koop definitief besloten bij de notaris. De Urker familie Post had de UK 237 aanvankelijk ook aangemeld voor de saneringsregeling in de visserij, maar daar heeft het Urker bedrijf vanaf gezien. De familie Post heeft er volgens het blad Visserijnieuws weinig zin in om de helft van de te ontvangen saneringspremie bij de fiscus af te leveren en vervolgens via een omweg een doorstart te moeten maken.


Het bedrijf van Jurie Post maakt nu de keuze om van één naar twee kotters te gaan en daarvoor wordt de TX1 aangekocht inclusief het groot (tong)quotum van de TX1. "Het tongcontingent van Vonk is drie keer groter dan dat van Post zelf." De aankoop biedt het visserijbedrijf de mogelijkheid te verjongen zoals het al een paar jaar voor ogen heeft. De familie Post wil zo snel mogelijk met de TX1 gaan varen. De verdiensten in de visserij zijn de laatste maanden goed en het Urker bedrijf heeft volgens Visserijnieuws ondanks de enorm hoge brandstofprijzen het jaar 2022 naar verwachting met een plusje afgesloten. Voorlopig blijft er TX1 op de boeg van de Texelse kotter staan. Zoon Kobus Post (27) wordt schipper op de TX1, zoon Job Post (21) wordt door vader Jurie opgeleid om als schipper op de UK 237 te gaan varen.


"Wanneer eind deze maand via de notaris de deal zwart op wit wordt beklonken, worden dezelfde dag de saneringsaanvragen van de UK 237 en TX 1 ingetrokken." Zowel Post als Vonk hadden de vaststellingsbrief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de sanering al ontvangen. Jurie Post zegt in Visserijnieuws alle vertrouwen te hebben in de stap die genomen wordt. "Vissers en boeren zullen er altijd blijven, ondanks ons overheidsbeleid. Dat staat vast. We rekenen er op dat bij stijgende bedrijfskosten de visprijzen ook omhoog gaan. Zeker als een voedselcrisis ontstaat. Voedselzekerheid is cruciaal.'' Cor Vonk laat desgevraagd weten een dubbel gevoel te hebben over de verkoop. Aan de ene kant is het prettig dat de TX1 behouden blijft, aan de andere kant blijft er een gelaten gevoel dat de visserij is een vervelende situatie is gekomen. 


Op Texel maken nu drie kotters gebruik van de saneringsregeling (de TX3 van de familie Van der Vis, de TX94 van de familie Boersen en de TX29 van de familie Drijver) en in de gehele Kop van Noord-Holland gaan twaalf á dertien van de 29 kotters de sanering in. De betreffende kotters zijn uit de vaart en worden gesloopt. De vergoeding van de sanering wordt uitbetaald na inlevering van de visserijlicentie en vangstquota en na sloop van het schip. De TX1 ligt vooralsnog in de haven van Oudeschild en gaat naar Urk zodra de koop rond is. De kotter zal daarna vermoedelijk niet meer op Texel te zien zijn. Het schip gaat de vangsten aan land brengen bij de visafslag van IJmuiden. Texel houdt na de sanering drie Noordzeekotters over (TX14 (Trap), TX19 (Krijnen) en TX36 (Van der Vis) en een paar garnalenkotters.