De 'kankeratlas' toont hoe vaak een specifieke kankersoort voorkwam in een bepaald gebied.
De 'kankeratlas' toont hoe vaak een specifieke kankersoort voorkwam in een bepaald gebied. Kankeratlas

Nieuwe kankeratlas: vaker huid- en baarmoederhalskanker op Texel

Melanoom - een vorm van huidkanker - kwam op Texel in het afgelopen decennium 39 procent vaker voor dan in de rest van het land. Dat blijkt uit de recent gelanceerde ‘kankeratlas’ van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Ook het aantal baarmoederhalskankergevallen was in de afgelopen tien jaar op het eiland significant hoger dan in de rest van Nederland: maar liefst 27 procent. De diagnose longkanker zou op Texel tussen 2011 en 2020 juist 16 procent minder vaak gesteld zijn. De atlas is online te raadplegen op kankeratlas.iknl.nl. 

Op deze kaart kan tot op postcodeniveau worden opgezocht hoe vaak de 24 meest 'gangbare' kankersoorten tussen 2011 en 2020 voorkwamen. De atlas laat zien of het aantal diagnoses in deze jaren in een specifiek gebied hoger, lager of gelijk was aan het Nederlandse gemiddelde. Kanker werd in het algemeen op Texel 6 procent vaker gediagnosticeerd dan in de rest van het land. De kaart is uiteraard geen risico-indicator: voor de kaart zijn gegevens uit het verleden gebruikt. Ze geven geen garantie voor toekomstige diagnoses. 

De cijfers op het gebied van melanoom op Texel zijn in lijn met de rest van de Noord-Hollandse kust. Huidkankersoort plaveiselcelcarcinoom komt in Zeeland juist vaker voor. Een doel van de kaart is bewustwording van de mogelijkheden om kanker te voorkomen. In de wetenschap dat huidkanker vaker voorkomt in kustgebieden, kan volgens IKNL een gericht preventieprogramma worden opgezet. Het IKNL verklaart het hogere aantal melenoomgevallen doordat mensen bij zee langer worden blootgesteld aan zon en de zonkracht hoger is.