Marianne 't Hart tegen de nieuwe kampioen Damien Aligna.
Marianne 't Hart tegen de nieuwe kampioen Damien Aligna. Eigen foto

Damtitel voor meester uit Kameroen

Damtitel voor 

meester Kameroen


Toen de eerste zetten van het traditionele sneldamtoernooi in de Bijenkorf begin januari al werden uitgevoerd, waren er nog twee deelnemers onderweg naar Oosterend. Waarvan eentje met een wel heel bijzondere statuur: Damien Come Aligna Messinga.

De voormalige WK-deelnemer liet er geen gras over groeien en rolde het hele deelnemersveld vakkundig op: alleen Losseni Savané wist hem nog op remise te houden. Het plekje tussen Damien en Losseni op het podium was voor de sterkste dammer van de Noordkop: Ivo de Jong uit Tuitjenhorn.


De twee meest opvallende partijen kwamen echter op naam van anderen. De piepjonge Julianadorper Anthony Maidman verloor eerst een mooie partij van Frans Bos maar wist daarna zowel Vic Voskuil als Piet Bakelaar pootje te lichten en zo als vierde te eindigen achter Losseni. De allerleukste partij was het slagzettenfestijn tussen Marianne ’t Hart van het Maartenhuis en overkanter Maarten van Leenen. Nadat alle splinters bij elkaar geveegd waren, kon Maarten niet anders dan met een brede glimlach de felicitaties aan Marianne overhandigen en zetten ze gelijk alvast de afspraak voor een revanche volgend jaar in de agenda.


Een paar dagen later deed het Texelse viertal voor het provinciaal kampioenschap wat er verwacht werd tegen de hekkensluiter K&G uit De Kwakel. Het werd een nipte maar terechte 5-3. Halverwege de competitie staan de Texelaars daarmee nog steeds keurig tweede.