Afbeelding
Foto: David Bretones

Oud-Texelaar presenteert ‘werelds’ album

De eerste single van de 32-jarige Daniël de Boer - Fly Away - verscheen vrijdag. Een werelds popnummer, over de zonnige én regenachtige zijde van een liefdesrelatie, luister bijgezet door een videoclip met prachtige beelden uit het warme Valencia, moderne dans en een stukje acteerwerk van de componist zelf. Komende zondag zet de oud-Texelse bassist en zanger voor het eerst sinds tijden voet in zijn voormalig thuisdorp Den Hoorn, waar hij in De Vermaning een tipje van de sluier van zijn debuutalbum Out of Shadows oplicht. Het is met recht wereldmuziek: geschreven in Bulgarije, gefinetuned met hulp van een Indiase producer, ingespeeld door muzikanten van over de hele wereld en afgemixt in Spanje.

“Een droom die uitkomt”, zo voelt Daniëls debuut. “En vooral ook spannend: eerder bespeelde ik alleen instrumenten, nu zing ik bovendien. En het komt vanuit mezelf, ik bevind me buiten de gebaande paden. Dat creatieve, het maken, dat vind ik tof, het maakt me gelukkig.”

Texel

Muzikaliteit is Daniël met de paplepel ingegoten: zijn ouders zijn geen onbekenden in de (Texelse) muziekwereld. Moeder Maaike Deckers was jarenlang directrice van de voormalige Muziek- en Dansschool Texel (nu Artex); vader Ed de Boer is componist. Daniël legde zich in zijn jeugd toe op drums en speelde in zijn middelbareschooltijd in bandjes, met als klap op de vuurpijl het verzorgen van het muzikale gedeelte van zijn profielwerkstuk de musical ‘Penny Lane’, met muziek van The Beatles. In 2011 vertrok het gezin De Boer van het eiland. Daniël was toen zelf al enkele jaren weg voor studies, maar ook de weekenden bracht hij sindsdien niet meer door op Texel.

Amsterdam

Tijdens zijn studie Engelse taal en cultuur maakte Daniël kennis met de contrabas, het instrument dat zijn broertje Benjamin speelde. Het bleek hem te liggen. “De contrabas vond ik zó gaaf. Een eye-opener, een gek moment. ‘Dit is het’, dacht ik. Ik stopte met mijn studie en trok weer in bij mijn ouders, waar ik me heb toegelegd op contrabas studeren. Dankzij het netwerk van mijn ouders kreeg ik daarbij begeleiding van een conservatoriumdocent. Hij adviseerde mij een opleiding in de klassieke richting aan het conservatorium van Amsterdam. Dat was niet per se de kant die ik op wilde, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Rotterdam

Na ruim twee jaar aan de klassieke opleiding verruilde Daniël Amsterdam – waar hij niet goed kon aarden – voor Rotterdam. Daar werd hij toegelaten tot de Codarts internationale hogeschool voor hoogwaardig kunstvakonderwijs. “De opleiding was een mix van klassiek, jazz, pop en wereldmuziek – wat mij veel beter lag – en intussen begon mijn professionele carrière. Zo speelde ik onder meer bij het Nederlands Blazersensemble.”

Miami

Uitgeleerd voelde Daniël zich echter nog niet: eind 2019 bereidde hij zich voor op een master basgitaar in Londen, voor na de zomer van 2020. Intussen kwam een avontuurlijke uitdaging op zijn pad: spelen in een musical op een cruiseschip, met Miami als ankerplaats. “In maart 2020 vertrok ik. Ik had mijn leven in Nederland gedag gezegd, maar toen kwamen de lockdowns: na slechts een week in Miami – maar wel een paar mooie ontmoetingen rijker – stond ik weer op Schiphol.” 

Bulgarije

Binnen enkele maanden werd duidelijk dat het cruiseavontuur niet meer zou doorgaan. Daniël besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar stortte zich op studeren en het schrijven van muziek. Met zijn toenmalige vriendin, een Bulgaarse, bracht hij de zomer van 2020 door in haar thuisland. Met slechts een gitaar en zijn stem knutselde hij in de bergen stukken in elkaar die eigenlijk bedoeld waren voor een kindervoorstelling, maar uiteindelijk zijn eigen debuutalbum zouden halen.

“De contrabas vond ik zó gaaf. Een eye-opener, een gek moment. ‘Dit is het’, dacht ik.

Valencia

Eenmaal thuis bedacht Daniël een nieuwe uitdaging: een opleiding aan het Berklee College of Music in Valencia. Een scholarship vulde hij aan met werving via fondsen en een crowdfundingsactie. Begin 2021 kon Daniël starten; een aantal maanden eerder gooide hij zijn instrumenten al achterin de auto en vertrok hij naar Spanje. “Ik wilde aan mijn stukken werken vóór de master Contemporary Performance zou beginnen. Het doel was om daar mijn album op te nemen.” 

India

Nog geen week in Valencia kwam Daniël terecht in het Túria-park, waar hij bij een musicians meet-up de producer Shakthi Prasad tegen het lijf liep. “Het leven in Valencia speelt zich grotendeels buiten af”, vertelt Daniël. “Het is daarom niet moeilijk om tijdens meet-ups in het park gelijkgestemden te vinden, zoals Shakthi. We bleken interesse te delen voor wereldmuziekact Bokanté, waar hij als producer net mee gewerkt had. Daarop vroeg ik hem te helpen bij het finetunen van mijn album. Samen sleutelden we aan de demo’s en werd Out of Shadows steeds exotischer. De pop/rock-nummers veranderden langzaam in wereldmuziek: een gitaar werd vervangen door een oed – een midden-oosters snaarinstrument – en drums door percussie. Vanuit die gedachte ben ik collega’s uit mijn muzikale loopbaan gaan benaderen. Via Codarts ken ik veel muzikanten met wereldmuziek als specialisatie; al gauw had ik een groep van zestien muzikanten verzameld, die het popalbum hebben ingespeeld met een mix van traditionele en gangbare instrumenten.”

Tour

Met drie van deze muzikanten, Massimiliano Dosoli (basklarinet), Juliano Abramovay (oed en gitaar) en Jacobus Thiele (percussie) trapte Daniël afgelopen week zijn singletour af in Rotterdam en Amsterdam. Het derde en laatste concert in deze serie is zondag in De Vermaning (Diek 11a, Den Hoorn). Niet het hele album wordt gespeeld; de officiële release is pas in april. Het kwartet brengt in het kerkje op Diek verder ouder gezamenlijk werk en composities van John Zorn en Rabik Abou Khalil ten gehore. Het concert begint om 15:00 uur. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage is van harte welkom.

Albumrelease

Wie nieuwsgierig is naar meer, kan de website van Daniël in de gaten houden (danieldeboermusic.com). In april is de albumrelease in Rotterdam en start een roadtrip-tour richting Valencia, met onderweg concerten in België en Frankrijk.


Eva Groot

Afbeelding