Onderzoek naar verlichting bij kruispunten in buitengebied

Het college heeft een extern adviseur gevraagd te bekijken of er 'bescheiden verlichting' kan komen bij kruispunten op de belangrijke hoofdwegen in het Texels buitengebied. 

Dat heeft het college laten weten aan de gemeenteraad. De vraag is of bescheiden verlichting kan helpen om de herkenbaarheid van kruispunten in het donker te verbeteren. Sinds 2016 staan er geen lichtmasten meer in het buitengebied, waardoor de herkenbaarheid van de kruispunten minder is geworden. 


Bij één van de kruispunten zijn een paar jaar geleden twee lichtmasten neergezet en daaruit bleek dat dat "in vergelijking met de oorspronkelijke actieve wegmarkering in zekere mate bijdroeg aan herkenbaarheid en gevoel van veiligheid”. De teruggekeerde verlichting deed wel afbreuk aan het streven naar nachtelijke duisternis. In het coalitieprogramma van Texels Belang, PvdA en GroenLinks uit 2022 staat het voornemen om onderzoek te doen naar "oriëntatiepunten (dynamische verlichting) bij kruisingen in het buitengebied, voor de veiligheid van fietsers op kruispunten” en daar wordt door het college nu gehoor aan gegeven. Gedacht wordt aan lage masten die werken op zonnepanelen. 


Burgemeester en wethouders geven aan dat er bij het onderzoek rekening gehouden moet worden met het streven naar nachtelijke duisternis. De voorkeur van het college gaat er naar uit dat de verlichting bij kruispunten - als die er daadwerkelijk komt - midden in de nacht volledig kan worden gedimd.