Vlootplan: reddingboten komende jaren vervangen

Op het moment dat jubilarissen zich opstellen voor de foto, steekt de zon voorzichtig haar neus door de wolken. Het waait hard en de zee bij Paal 9 is ruig. "Natuurlijk maken we de foto buiten. We zijn niet van suiker", roept Sandor Mantje, zelf 25 jaar vrijwilliger bij de KNRM, als besproken wordt of de foto binnen of buiten genomen gaat worden. 

Alle plichtplegingen zijn dan al afgerond. De burgemeester, voorzitter van de KNRM, heeft zijn praatje gehouden en alle jubilarissen hebben de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid (dan wel een jaarteken), een oorkonde en een bloemetje ontvangen. Maar liefst zeventien KNRM-vrijwilligers worden zondag in het zonnetje gezet. 


"We konden twee jaren niet bij elkaar komen. Dus we hadden wat in te halen. Het is mooi dat bijna iedereen er ook is", vertelt Anne-Marie Kortenhoeven die de PR voor e Texelse KNRM verzorgt. DE KNRM kijkt terug op een druk jaar met 86 acties en 180 geredden. Een toename ten opzichte van 2021 toen er 61 acties werden uitgevoerd. Burgemeester Uitdehaag komt er even bij staan en vertelt hoe blij hij is met het feit dat er zoveel vrijwilligers zijn. "In sommige delen van het land hoor je over een gebrek aan vrijwilligers. Wij mogen er trots op zijn dat zoveel Texelaars dit werk doen. Dat geldt ook voor de brandweer overigens."


Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd afscheid genomen van twee bemanningsleden. Jacobus Staal die 19 jaar actief was en Rob Vinke die maar liefst 35 jaar actief was voor de KNRM. 


Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om terug en vooruit te blikken. Zo wordt er stilgestaan bij oud-redders die in de afgelopen twee jaren overleden zijn. Daarnaast wordt vooruitgeblikt op het vlootplan. Dat ziet er vooralsnog als volgt uit. In 2023 wordt de bootwagen van De Cocksdorp vernieuwd en een jaar later wordt de Beursplein 5 vervangen door het nieuwe 'Van Wijk-type'. In 2026 wordt de Zalm (de reddingboot) van De Koog vervangen.