Denise is aan het inrijden voor het NK veldrijden in Bommel.
Denise is aan het inrijden voor het NK veldrijden in Bommel. Foto: Jeroen van Hattum

"Parcours met potentie, maar het was nu wel heel modderig"

De camper neergezet op het parkeerterrein achter de oude wasserij nabij het parcours en de fietsen naar buiten om klaargemaakt te worden voor de race.

De familie Betsema is zondagochtend op tijd in Zaltbommel voor het NK veldrijden. Drie fietsen worden door vader John Betsema en Nick van der Veken van Pauwels Sauzen-Bingoal voorzien van de juiste banden en alle kanten nagelopen voordat Denise Betsema ermee het veld in gaat. Niet voor niets: de uiterwaarden waar het NK wordt gehouden, zijn uitermate modderig door de vele regen en vergen veel van de deelnemers en het materiaal.


Denise zelf is 's ochtends bezig om zich op de wedstrijd te focussen. Dat is eerst met rustig inrijden op de rollerband naast de camper en ongeveer driekwartier voor de wedstrijd rijdt ze nog een keer in. Nu met oortjes in en in afzondering, zodat ze volledig geconcentreerd in de wedstrijd kan komen. John houdt mee in de gaten dat er niemand langs komt voor een kletspraatje en haar uit de concentratie haalt. Haar moeder Simone is ook mee. Als ze thuis op afstand voor de televisie de wedstrijden volgt, kan het spannend zijn, maar als ze mee is naar een wedstrijd zelf voelt het relaxed. "Dan help ik een handje mee en is het toch anders." Bij de start op de Waalkade zijn het Fem van Empel, Ceylin del Carmen Alvarado en Puck Pieterse die de leiding pakken. Denise ligt iets achterop en gaat samen met Annemarie Worst de achtervolging in. Ter plekke is te zien hoe belangrijk het is om meteen al in het begin een gaatje in het deelnemersveld te slaan, dat kan de basis zijn voor een podiumplaats. Denise weet in de achtervolging op de vierde plaats te komen, maar Van Empel, Alvarado en Pieterse liggen te ver om in te halen. Net naast het podium, maar een prestatie op het modderige parcours. 


"Ik heb het nog niet eerder zo modderig meegemaakt", vertelt ze na afloop tijdens het uitrollen op de band. Moeder Simone loopt met bemodderde kleding voorbij en Denise zelf heeft eerst maar even een douche gepakt. Ze is tevreden over de wedstrijd. Dat ze net naast het podium staat, is jammer, maar de benen voelden beter dan de afgelopen tijd en dat biedt hoop in aanloop naar het WK veldrijden in Hoogerheide. Ze is te spreken over het parcours in de uiterwaarden. "Dat is een parcours met potentie en mooi met de dijken. Het zou alleen geen kwaad kunnen als daar in september wordt gereden, dan heb je er beter weer voor."