Maarten Dijksen staat derde bij de SP in Noord-Holland.
Maarten Dijksen staat derde bij de SP in Noord-Holland. Foto: Lieuwe Dijksen

Maarten Dijksen derde bij SP Noord-Holland

Hij meldde zich aanvankelijk aan als lid van de nieuwe Werkgroep SP Texel en kreeg vervolgens al snel de vraag van de SP of hij mogelijk ook interesse had in de provinciale politiek.

Dat had de 27-jarige Maarten Dijksen uit Den Burg en met resultaat; hij staat op derde plaats van de kieslijst van de partij voor de Statenverkiezingen die op 15 maart worden gehouden. Dat is een verkiesbare plaats, de SP heeft drie zetels in Provinciale Staten. "Maar we zullen eerst zien wat de kiezer bepaalt", zegt Maarten, een zoon van Lieuwe Dijksen en een neef van Adriaan en Sytske Dijksen. Hij werd in 1995 geboren in Alkmaar en woont sinds 2003 op Texel. Hij volgde aanvankelijk de havo op de OSG en stopte daarmee nadat zijn moeder bij een noodlottig ongeval was verongelukt. "Ik ben daarna naar het mbo gegaan en heb vervolgens als kok bij diverse restaurants op Texel gewerkt.


In coronatijd liep hij tegen een burn-out aan, waar hij inmiddels grotendeels uit geklommen is en die hij binnenkort definitief achter zich hoopt te laten met het volgen van een ICT-opleiding. Het was géén leuke tijd, maar wel een tijd om na te denken over zichzelf, over anderen en over het veranderen van omstandigheden in het algemeen. "Er zijn veel zaken die anders zouden moeten zodat ze beter worden. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als PostNL, dat had nooit aan de markt overgelaten moeten worden." Het bracht hem bij de SP waar hij voor zichzelf veel herkenning zorg. Maarten kaart daar wel meteen bij aan dat zijn familie ook linksgeoriënteerd is en dat hij het dus ook zeker niet van een vreemde heeft. Hij is zich inmiddels via bijeenkomsten van de SP aan de overkant aan het voorbereiden op de politiek. "Er is vrijwel elke weekend wel een bijeenkomst of een training. En het mooie is dat daar ook naar je wordt geluisterd. Ik had geopperd dat op Texel een jongerencamping zou moeten terugkeren zodat je mensen die seizoenswerk verrichten een verblijf kunt bieden en dat werd meteen opgepikt." 


Volgens Maarten is het luisteren naar ideeën en opvattingen van anderen ook op andere fronten van de SP terug te vinden. "In augustus zijn we met de werkgroep op pad geweest in Den Burg om te praten over koopkrachtknallers en je ziet dat terugkeren in het verkiezingsprogramma." Wat hem eveneens aanspreekt, is dat de SP een solide partij met een stevig fundament is. "Het is geen populistische partij die zomaar wat roept." Maarten is afgevaardigde namens de Kop van Noord-Holland. Dat moet tegenwicht bieden aan een trend binnen de provincie om veel op stedelijk gebied gericht te zijn en wat minder op de hoger gelegen delen van de provincie. Als hij Statenlid wordt, wil Maarten in de gaten houden wat er voor Texel van belang is. Zelf heeft hij belangstelling in de ontwikkeling van de energiemarkt en het verkrijgen van energie. "Windturbines moeten komen op plekken waar ze geen overlast bezorgen, bijvoorbeeld in het havengebied van Amsterdam of op zee, maar niet in de Waddenzee. We willen ook een provinciaal nutsbedrijf oprichten met energie van zonnepanelen op daken." Specifiek voor Texel is de blik gericht op de Texelhopper. "We vinden dat de provincie een provinciaal vervoersbedrijf moet hebben en het openbaar vervoer niet aan de markt zou moeten overlaten." De Texelaar is zich inmiddels aan het bekwamen hoe Statenleden zich het beste kunnen opstellen. "Bij ons wordt altijd duidelijk gezegd dat het werk vooral op straat wordt verricht door met mensen in gesprek te gaan. De Staten zijn een podium om van je te laten horen."