Henk van Slageren met zijn ChowChows en geiten.
Henk van Slageren met zijn ChowChows en geiten. Foto: Jeroen van Hattum

"Ik wil meer weten over achtergronden"

Vertel wat over jezelf?

Ik ben geboren en getogen in Barsingerhorn, vlakbij de West-Friese Omringdijk: oud West-Friesland, met toen nog herkenbare vormen uit de middeleeuwen in het landschap. Mijn ouders waren volbloed Friezen, dus 'immigranten' die daar neerstreken, omdat vader bij landbouwcoöperatie 'De Ster' ging werken.


Wat is het mooie aan een bollenbedrijf?

Je werkt met een sierteeltproduct - bloemen vertolken emoties - en vanwege de soms hoge waarde boer je niet per bunder, maar per Rijnlandse roe, oftewel 15m2. Bollenprijzen fluctueren, speculatie hoort erbij, dat maakt het spannend.


Zuinig zijn op onze typische kenmerken zoals schapenboeten

Wat heb je met toneel?

Toneel heb ik wel eens gedaan in Zuid-Eierland en dat was leuk, maar ik heb moeite met leren van de tekst. Je moet namelijk niet alleen je eigen tekst kennen, maar ook die van je medespelers, anders wordt het geen samenspel. Ouwe Sunderklaas is ook toneel, ik speulde solo in De Cocksdorp dit jaar en nam de absurde tarieven van D.A.P.-Texel op de hak. Heerlijk.


Wat heb je met ChowChows?

Een ChowChow is een bijzondere, eigenzinnige en waakse hond met veel jachtlust voor eigen plezier, dus totaal ongeschikt als jachthond. Ze hebben alleen respect voor iemand die het in hun ogen verdient. Het was een bewuste keuze van Nel (partner, red.), die was zelf ook zo. Mijn twee geiten kunnen er ook wat van. Geef een dominee een geit cadeau en je leert hem vloeken. Goed opletten dus.


Wat doe je in je vrije tijd?

Ik wandel graag met de honden, dan gaan we ratten vangen. Ik fiets graag, niet voor de kilometers maar om de omgeving in me op te nemen. Nieuws en geschiedenis hebben mijn interesse, ik wil graag de achtergronden weten. Er staan nog steeds gebouwen van meer dan 2000 jaar oud. Dat is pas duurzaam. Hoe deden ze dat?


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Heel toegankelijk. Ieder dorp op Texel heeft zijn eigen ongeschreven omgangsregels, ik voel met thuis in 'immigrantenpolder' Eierland, tussen de agrariërs met hun grote verscheidenheid aan gewassen en uitzicht op de horizon aan alle kanten.


Wat moet er blijven zoals het is?

We moeten zuinig zijn op typische kenmerken zoals schapenboeten, tuinwallen, drinkpoelen, eendenkooien enzovoort. Als ze in particulier bezit zijn, moeten we uit algemene middelen helpen bij onderhoud.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Politiek en ambtelijk bestuur. We hebben een democratisch bestuur, maar veel mensen maken geen gebruik meer van hun stemrecht want “ze doen toch maar” en “het heeft geen zin”. Dit speelt niet alleen op Texel, maar ook provinciaal en landelijk. Politieke partijen en hun kandidaten moeten zich veel duidelijker profileren! Waar staat men voor? Wat zijn de kwaliteiten van de kandidaten? En dat niet alleen het laatste weekend voordat de stembus opengaat. Bij gebrek aan input gaan topambtenaren zelf beleid maken op basis van lobbyisten en ingehuurde adviesbureaus en dat wordt steeds erger. Het ambtelijke jargon is onnodig onduidelijk, daar heeft iedereen, ook rechters, grote moeite mee. Laat Marlieke Daals (OSG) daar maar eens op los. Die kan pubers ABN leren en managen, dus lukt het met die ambtenaren ook wel. Aanstaande maart waterschapsverkiezingen, het oudste democratische bestuur van Nederland. Let op.


Wat is je favoriete plek op Texel?

Thuis én daar waar je echt gastvrij een goede kop koffie krijgt en je even kunt uitrusten tussen de boodschappen door.


Wie verdient er een pluim op Texel?

Onze huisartsen en dan voor mij Frank Haasdijk. Deze mensen hebben een veeleisend en veelomvattend beroep en worden afgeknepen door de zorgverzekeraars. Als ze extra aandacht aan de patiënt besteden, wordt dat niet betaald. Toch doen ze het af en toe.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme is de belangrijkste motor van onze economie en welvaart. De drukte waarover tegenwoordig veel gesproken wordt, relativeer ik door de vergelijking met Malta, net zo groot als Texel maar met 200.000 inwoners en zomers nog 100.000 toeristen erbij. Toch voor driekwart open ruimte. Het grote verschil is dat je daar totaal geen overlast van autoverkeer en dus herrie hebt, iedereen komt en gaat daar per Boeing 737. Idee voor ons vliegveld?


Hoe kijk je tegen verkeer op Texel aan?

De suggestie van Mariët Roeper voor een bord bij de boot 'Ontspan je, je bent op Texel!' vind ik geweldig. Texelaars en groepjes wegpiraten met opgevoerde auto’s met 'sport-uitlaten' gaan het hardst en maken dus de meeste herrie. Ik heb onlangs vierdubbel glas aan de wegkant van mijn huis laten plaatsen en dat scheelt enorm. Het wegstrepenbeleid van de laatste tijd vind ik onbegrijpelijk. De middenstreep waar vrachtauto’s en andere brede voertuigen zich op richten werden verwijderd en op nieuwe wegen niet meer aangebracht wat leidt tot zoekerig sturen en onnodig kapot rijden van de berm. Zet om de tien meter een streepje, dat is genoeg.


Hoe kijk je tegen boeren aan?

Criminalisering van agrariërs met een gangbare bedrijfsvoering is mij een doorn in het oog. Het gebruik van landbouwmedicijnen is heel duur, voordat ze worden toegelaten worden ze uitvoerig gescreend. De agrariër moet regelmatig bijscholingscursussen volgen voor de spuitlicentie, de NVWA controleert en alle producten geschikt voor consumptie moeten gecertificeerd zijn. Ik koop mijn voeding in het vertrouwen dat dit verantwoord is.


Hoe kijk je tegen biologisch boeren aan?

Ik heb veel sympathie voor de biologische agrariërs, ze hebben de landbouwmedicijnen en de kunstmest niet, moeten het doen met sterkere gewassen die minder opbrengst geven en er is een grote kostenpost voor handarbeid om het onkruid de baas te blijven. Als de computergestuurde schoffelmachine met plantherkenning er komt (op basis van de nu al beschikbare gezichtsherkenningssoftware) dan voorzie ik voor deze agrariërs een grote toekomst.


Volgende 'Eiland Van...'?

Gert van Klaveren. Hij is hovenier en komt dus overal. Veel mensen hopen dat hij zijn grote engelbeeld weer laat zien.