Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Konijnen met myxomatose waargenomen

Algemeen

Een oplettende Texelaar stuurde dit bericht van een konijn dat gestorven is aan de gevolgen van Myxomatose. Navraag bij Staatsbosbeheer leert dat van een grote uitbraak nog geen sprake is.

“Collega’s hebben enkele exemplaren waargenomen aan de zuidkant van camping Kogerstrand. In het algemeen lijkt het voorzichtig de goede kant op te gaan met de konijnen op Texel”, vertelt Mariette Smit, boswachter publiek.

In 2021 was er een grote uitbraak van de agressieve konijnenziekte. Staatsbosbeer gaf toen aan dat ze er niet veel aan kunnen doen. “Het is onmogelijk om konijnen die vrij in de natuur leven tegen de ziekte te beschermen. Het is niet nodig om dode konijnen te melden. De dieren die het overleven, zullen een goede weerstand hebben opgebouwd.”

Kadavers worden niet geruimd, Staatsbosbeheer raadt mensen aan de natuur zijn gang te laten gaan. “De dood van het ene dier, betekent vaak het overleven voor een ander dier.”

Myxomatose is een ernstige konijnenziekte. Ze wordt verspreid door vectoren (dragers) zoals muggen, konijnenvlooien en onderlinge besmetting via bijvoorbeeld contact, urine of andere virus-houdende lichaamsvloeistoffen. De ziekte kent een tweejaarlijkse piek in de zomermaanden.