In de lezing gaat Siegmund in op het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar.
In de lezing gaat Siegmund in op het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar.

Lezing over klimaat

Volkssterrenwacht De Jager houdt vrijdag 20 januari de lezing ‘Het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar'. Klimaatexpert en natuurkundige dr. Ir. Peter Siegmund van het KNMI vertelt over het klimaat door de eeuwen heen.

“Door de stijgende hoeveelheid kooldioxide en andere broeikasgassen in de lucht verandert het klimaat. De klimaatverandering kan worden nagebootst met modellen van het klimaatsysteem: de atmosfeer, de oceanen, het ijs en de vegetatie. De modellen verwachten dat in deze eeuw de temperatuur op aarde gemiddeld met 1 tot 4 graden Celsius zal stijgen. De afgelopen decennia is de temperatuur wereldwijd geleidelijk toegenomen. Dit komt zeer waarschijnlijk door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Hoe weten we zo zeker dat de waargenomen opwarming geen toevallige variatie in het klimaat is? En waarom denken we het klimaat honderd jaar vooruit te kunnen voorzien terwijl de weersverwachting maar een week of twee vooruit geldt? Hoe gedetailleerd is de klimaatverwachting? Wat weten we wel, wat weten we niet, wat zullen we nooit weten, en hoe proberen we onze klimaatkennis te vergroten?”

In de lezing gaat Siegmund in op het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar, zowel wereldwijd als in Nederland.

De lezing start om 20:00 uur en wordt gehouden in de Sterrenzaal van Ecomare. Toegang bedraagt €5,-. Donateurs en leerlingen van de OSG hoeven geen entree te betalen. Er wordt een gratis kopje koffie of thee geschonken.