Burgemeester Uitdehaag spreekt zijn nieuwjaarstoespraak uit.
Burgemeester Uitdehaag spreekt zijn nieuwjaarstoespraak uit. Foto: Jeroen van Hattum

"Duidelijke keuzes gaan maken om vastlopen te voorkomen"

Er moeten weer duidelijke keuzes worden gemaakt in de politiek om te voorkomen dat ontwikkelingen in de samenleving vastlopen.

Die algemene boodschap gaf burgemeester Michiel Uitdehaag gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie. Volgens de burgemeester is er soms sprake van een vicieuze cirkel dat de politiek eigenlijk geen duidelijke keuzes maakt, waarna er weer een hoop mensen boos zijn en politici vervolgens nog minder geneigd zijn duidelijke keuzes te maken. 


Als voorbeeld noemde hij de landelijke discussie over een vuurwerkverbod, waarbij de landelijke politiek geen duidelijke keuzes maakte, waarna er vervolgens met oud en nieuw diverse gewonden vielen en politie op straat werd belaagd en iedereen verontwaardigd was hoe alles was verlopen. Volgens Uitdehaag kan de genoemde vicieuze cirkel doorbroken worden door in ieder geval duidelijk grenzen te stellen en een einde te maken aan de gedachte 'dat alles maar moet kunnen'. Dat helpt overheden en andere uitvoerde instanties volgens om alles wat er aan taken en werkzaamheden ligt werkbaar en uitvoerbaar te houden. Een gebrek aan duidelijk keuzes kan ertoe leiden dat op een bepaald moment meerdere ontwikkelingen tegelijk vastlopen en daar heeft niemand wat aan.


Op het gebied van het maken van duidelijke keuzes keek Uitdehaag onder meer naar het Toeristisch Toekomstplan plus bijbehorende maatregelen voor onder meer bed and breakfast. Dat zal naar verwachting dit jaar deels de politieke agenda gaan bepalen. De burgemeester kon zich voorstellen dat aanbieders van bed and breakfast zich individueel in hun belangen aangetast voelen door een grens te stellen van maximaal twee kamers/vier bedden per woonhuis, maar voor het algemeen belang van het eiland moeten er volgens hem wel duidelijke keuzes worden gemaakt.