Afbeelding
Foto:

@TXL

Emancipatie

Een woord dat we anno 2023 steeds vaker horen: de emancipatie. Vrouwen zijn gelijk aan mannen. We willen net zoveel werken, we willen de huishoudtaken en de zorgtaken over de kinderen gelijk verdeeld, we willen gelijk verdienen aan dezelfde functie (oké, dat snap ik nog wel), en we willen dezelfde banen en functies als mannen kunnen en mogen uitvoeren. Een korte reeks aan voorbeelden van de emancipatie. 


Laatst liepen een wat oudere man van rond de 70/80 jaar en ik gelijk op naar onze kantoordeur. De man opende de deur en zei: "Dames voor". Ik glimlachte en zei dankjewel, en liep naar binnen. De man zei er nog achteraan; "of is dat niet meer van deze tijd, met de emancipatie?". Ik moest er wel om lachen. Nou, ik waardeer dit soort gebaren nog zeker. Net als mijn schoonzusje en Chris laatst vertelden dat ze zich eraan storen als de bediening in een restaurant eerst aan de man vraagt wat hij wil drinken/eten. 


Misschien niet helemaal in het kader van de emancipatie, maar wel dat er een verschil is tussen een man en een vrouw. En ik denk ook dat er een verschil ís tussen een man en een vrouw, los van de lichamelijke aspecten. Nu zeggen ze weleens voor de grap: vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk. Oprecht denk ik wel dat het zo is. Sowieso met de kinderen. We hebben precies in de gaten wat elk kind doet; zijn al dan niet onbewust met elk kind bezig, doen ondertussen de was of boodschappen en houden ook nog hele agenda’s bij. Maar we willen/moeten ook werken, nog een beetje sociaal doen.. en dat is nou juist waar het misgaat. Ik kan soms de moeders wel begrijpen die stoppen met werken. Je kunt je niet in tweeën delen. Je kunt er niet én voor de kinderen zijn en een megagrote carrière hebben. Het is de kunst om de volle aandacht te houden bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent. Maar dat is wel een dingetje. 


En of ik vind dat vrouwen achter het fornuis moeten staan? Nee, dat vind ik sowieso niet, want Chris kookt eigenlijk altijd, maar ik denk wel dat het goed om te kijken in welke taken je nou goed bent. Al is het alleen maar voor je eigen rust. En is er niets mis mee om fulltime te moederen, of juist fulltime te werken met een moederende echtgenoot. Het kan allemaal; maar niet helemaal tegelijk. Balans.


Emily Westdorp