Randverschijnselen


Bommel

Na ruim twintig jaar gaat het zowaar gebeuren: ik kan zondag een keer voor de Texelse Courant actief zijn in Zaltbommel, de stad waar ik vandaan kom en waar de familie nog steeds woont. De uiterwaarden van Bommel zijn het decor van het Nederlandse kampioenschap veldrijden, oftewel een parcours waar Denise Betsema te verwachten is. Normaliter volgen we haar prestaties aan de overkant altijd vanaf het eiland, maar in Bommel ben ik van de partij. 

Het parcours voert onder meer langs de plek waar ik in 1988 als 16-jarige vrijwilliger werd bij de lokale omroep en waar de basis voor de latere loopbaan werd gelegd. In die tijd werd er in de uiterwaarden nog jaarlijks een motorcross gehouden op het parcours waar straks de veldrijders voorbij komen. Het was geweldig om daar voor de lokale radio als broekie met een grote bandrecorder langs de motorcrossers te gaan. Achteraf terugkijkend zullen die misschien wat verbaasd zijn geweest over de gestelde vragen (ik had totaal geen verstand van motorcross), maar daar leed ik op dat moment zelf niet onder. We mochten ook met de bandrecorder achter de schermen bij het radioprogramma Hollands Glorie, dat live tijdens de motorcross werd uitgezonden. Ging ook allemaal op de bonnefooi en wederom met een - achteraf bekeken - bonte mix aan vragen aan de artiesten.

En dan straks het veldrijden. Ik betrapte mezelf er afgelopen weekend op (bij het volgen van het veldrijden in het Belgische Gullegem) dat ik heel anders naar het toekomstig NK-parcours kijk. Het is nu geen willekeurig veld met hekken en boarding, maar een gebied waarvan ik niet beter weet dan dat het er altijd is geweest. Met de kribben en de strandjes langs de Waal en de immer voorbij varende binnenvaartschepen. Alleen tijdens de kerstdagen wil het wel eens zo rustig zijn op de rivier dat je geen schepen ziet. Vanaf het parcours zie je ook de Martinus Nijhoffbrug, die begin 1996 in de plaats kwam van de oude verkeersbrug die in 1933 in gebruik werd gesteld. Dat luidde destijds het einde in van de veerdienst van mijn voorvaderen over de Waal, maar dat terzijde.  

De veldrijders komen onder meer langs het beeld van Jip en Janneke dat sinds 1992 op de dijk staat als eerbetoon aan Fiep Westendorp. Zij werd in 1916 in Bommel geboren en was later als illustrator van de boeken van Annie MG Schmidt de tekenares van Jip en Janneke. Naar beiden is een aantal jaar geleden in een nieuwbouwwijk in Bommel een straat vernoemd en in dezelfde wijk zit ook een straat die naar mijn opa is vernoemd. 

De veldrijders komen straks ook langs een circa vier meter hoog beeld van een jongen in de uiterwaarden die zijn linker arm uitstrekt. Dat beeld werd geplaatst in 2000 na het hoogwater van 1995 (met bijbehorende evacuatie) en de daarop volgende dijkversterking. De uitgestrekte arm geeft aan tot hoe hoog het water in de Waal nu kan komen, voordat het daadwerkelijk over de kruin van de dijk begint te lopen. Als verslaggever van het Brabants Dagblad liet ik in 2000 in de krant een paar Bommelaars aan het woord die - na de plaatsing - hun twijfels hadden of het beeld in de uiterwaarden nou wel een juiste keuze was. Daar werd een teer punt mee aangeraakt, we werden op de redactie daarna bedolven onder de ingezonden brieven.

Maar goed, de collega's hier op Texel weten inmiddels dat ik niet snel ophoud zodra het over Bommel gaat, dus ik houd me verder maar in. Komend weekend zal de focus liggen op het NK veldrijden en vooral op de prestaties van Denise. Maar het is wel met de trots dat ik aan de overkant een keer actief kan zijn voor de Texelse Courant op de plek waar mijn eigen wortels en historie liggen. Mooi om op die manier Texel en Bommel te combineren!

Jeroen van Hattum