Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Duo volgt Michel Gregoire op bij TOP

Human Interest

Renate Smidt (27) en Hennie Huisman (59) worden de nieuwe managers van TOP. Zij volgen samen Michel Gregoire op, die na tien jaar afscheid neemt van het Texels Ondernemers Platform. In de nieuwe situatie komt er meer regie bij het bestuur en worden werkzaamheden anders onderverdeeld.

Het bestuur wil zichtbaarder zijn en neemt regie daarom strakker in handen

Renate wordt het aanspreekpunt voor de leden bij alledaagse zaken en daarnaast ledenmanager, Hennie wordt de dossiervreter. Peter Koorn, secretaris van het TOP-bestuur, licht toe: “We kwamen er al snel achter dat het heel lastig is om één persoon de leegte op te laten vullen die Michel achterliet. Hij heeft in de afgelopen tien jaar zoveel ervaring opgebouwd, dat het ook niet reëel is om die opvolging van één iemand te vragen. We gaan de organisatie sowieso anders invullen. Veel mensen dachten dat Michel voorzitter van TOP was, omdat hij vaak de woordvoerder was. Wij willen met ons jonge bestuur zichtbaarder zijn en nemen de regie daarom strakker in handen en worden daarbij ondersteund door Renate en Hennie. Twee uitstekende kandidaten die elkaar wat ons betreft goed aanvullen. Hennie met al haar ervaring en haar netwerk, Renate met haar ambitie, gedrevenheid en drive om alles tot in de puntjes te willen regelen. Wij hebben er als bestuur veel vertrouwen in.”

Renate Smidt

Er moet meer bekendheid komen bij de leden over wat we doen. Daarnaast moeten we erachter komen wat de leden van ons verwachten, daarom is er meer interactie met hen nodig

De naam Renate Smidt zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Toch heeft de inwoonster van Den Burg al op jonge leeftijd een schat aan werkervaring. Ze was tien jaar lang directiesecretaresse bij SnelStart en maakte zodoende de enorme groei van het bedrijf mee. In 2019 werd ze verkozen tot ‘Secretaresse van het Jaar’ bij opleidingsinstituut Schoevers en werd door de koning en de koningin uitgenodigd voor de Uitblinkerslunch op paleis Noordeinde, een onvergetelijke ervaring. Nog steeds zit ze in de klankbordgroep van Schoevers. “Per 1 januari werk ik bij het NIOZ, als directiesecretaresse. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ik wilde weer meer verbondenheid krijgen met Texel, waar ik geboren en getogen ben. Voor SnelStart werkte ik de laatste jaren vooral in Alkmaar. Toen ik wist dat ik bij het NIOZ aan het werk zou gaan, kwam dit ook nog eens op mijn pad.”

Hennie Huisman

Mijn studie rechten is net afgerond en vanuit mijn wethoudersverleden ben ik goed op de hoogte van de meeste Texelse dossiers

Hennie Huisman heeft niet veel introductie nodig. Tot een halfjaar geleden was Hennie wethouder, een functie die ze twaalf jaar bekleedde. In die periode schuurde het best eens met het Texels Ondernemers Platform. “Ik hoor die geluiden vaker, maar heb dat zelf nooit zo ervaren. Ik zat er toen voor het algemeen belang van Texel. In mijn nieuwe rol als dossiermanager voor TOP sta ik er voor ondernemend Texel, ook dat is in het algemeen belang. Immers hebben ondernemers een belangrijke rol in het aantrekkelijk houden van Texel als eiland om te wonen en te werken. Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en voorzieningen. Bedrijven staan daarmee ten dienste van inwoners en de gasten die ons eiland bezoeken. Je moet de juiste balans vinden tussen die verschillende groepen. TOP heeft daarmee een constructieve rol in de leefbaarheid van Texel als geheel. Ik denk dat ik het bestuur en de leden goed kan ondersteunen bij vraagstukken die spelen voor en binnen de ondernemerswereld. Ik denk dat het een voordeel is dat ik pas zo kort weg ben als wethouder. Ik heb mijn netwerk, weet hoe de hazen lopen en welke kaders en procedures bij de gemeente worden gevolgd. Mijn studie rechten is net afgerond en vanuit mijn wethoudersverleden ben ik goed op de hoogte van de meeste Texelse dossiers. Mijn bestuurservaring wil ik graag overbrengen op Renate, zodat zij op termijn de dossierfunctie erbij kan nemen.”

Hennie gaat de functie combineren met die van directeur voor Texels Welzijn. In beide gevallen vooralsnog voor een periode van een jaar. Door een samenvoeging van organisaties, stopt haar functie als voorzitter van de Producenten Organisatie van de Texelse visserij. 

Renate kijkt uit naar de samenwerking met Hennie. “Ze heeft een bak aan ervaring. Ik ben zelf ook nog met een juridische opleiding bezig. Het is goed om altijd zelf te blijven nadenken en niet zomaar dingen klakkeloos aan te nemen. Zo staat Hennie er ook in, ik denk dat ik veel van haar kan leren.”

Meer interactie

Renate is van mening dat er nog een hoop beter kan binnen de organisatie zelf. “Van de week kwam ik een ondernemer tegen die aangaf nooit naar bijeenkomsten van TOP te gaan, omdat dat vooral een feestje van de horeca is. Dat is een sector die juist helemaal niet groot vertegenwoordigd is. Er moet meer bekendheid komen bij de leden over wat we doen. Daarnaast moeten we erachter komen wat de leden van ons verwachten, daarom is er meer interactie met hen nodig.”

Hennie vult aan: “Michel heeft de afgelopen jaren bulten werk verzet, maar je moet je succes misschien iets meer vieren. Er is achter de schermen zoveel gebeurd. Het bestuur wil daar ook meer ruchtbaarheid aan geven en wij gaan daarbij ondersteunen.”

Hoewel Michel officieel afscheid heeft genomen, heeft hij bij Renate en Hennie aangegeven klaar te staan als er vragen zijn. “Wel is er een goede overdracht geweest en moeten de dames het nu echt gaan doen. Maar zeker aan het begin zullen er nog wel eens vragen zijn, dat is ook helemaal niet gek”, stelt Peter. 

Einde mannenbolwerk

Na jaren een mannenbolwerk te zijn geweest, is daar nu toch echt verandering in gekomen. TOP-voorzitter René Jager (Paal 9) wordt voor de komende twee jaar opgevolgd door Marianne Langeveld (Boutique Hotel Texel) en Yvette van Veen (De Krim) zit eveneens in het hoofdbestuur, dat verder bestaat uit Peter Koorn (53 Graden Noord), Erwin Goënga (Plus Hooijschuur), Ben Rentenaar (Garage Rentenaar) en Klaas Tjepkima (Boerderijcamping De Vrije Vogel, wordt in de komende periode opgevolgd). Renate vindt het goed dat er meer diversiteit in het bestuur is gekomen, maar is wel van mening dat dit geen leidraad moet zijn. Kwaliteit moet de leidraad zijn; de balans tussen ervaring, leeftijd, geslacht en achtergrond staat hierbij centraal.