AED Netwerk Texel hervat bijscholingen

Het AED Netwerk Texel verwacht binnenkort de reanimatietrainingen te hervatten voor de vrijwilligers op Texel die als burgerhulpverlener bij het netwerk zijn aangesloten.

Dat heeft Betsie Verhoeven, coördinator van AED Netwerk Texel, desgevraagd laten weten. Als gevolg van corona waren de bijscholingen  voor de vrijwilligers sinds 2020 stil komen te liggen (landelijk) en dat moet allemaal weer worden opgestart. Drie Texelaars zijn recent opgeleid om het AED Netwerk Texel dit jaar te versterken in het geven van nieuwe reanimatietrainingen en bijscholingen.


Landelijk is HartslagNu, landelijk de grote organisatie achter de AED-netwerken, op het moment afscheid aan het nemen van vrijwilligers die de afgelopen drie jaar (2020, 2021 en 2022) nooit in actie zijn gekomen en geen bijscholingen hebben gevolgd. Daar ontkomt Texel ook niet aan. Verhoeven verwacht dat ongeveer dertig procent van de circa 335 burgerhulpverleners op het eiland binnenkort van HartslagNu te horen krijgt dat er afscheid wordt genomen. De dertig procent komt overeen met percentages waar andere AED-netwerken in den lande eveneens mee te maken hebben. 


In de praktijk lijkt de situatie iets anders uit te gaan pakken. Zodra het AED Netwerk Texel weet waar en wanneer de bijscholingen gegeven kunnen worden, worden de vrijwilligers op Texel benaderd om zich hiervoor aan te melden. Dat betekent dat Texelaars die binnenkort worden uitgeschreven door HartslagNu zich weer als burgerhulpverlener kunnen aanmelden voor AED Netwerk Texel als ze de bijscholing hebben gevolgd. Verhoeven deed eind vorig jaar een beroep op HartslagNu om tot april 2023 uitstel toe te passen, maar dat werd niet verleend omdat er tijdens de coronatijd al een paar keer uitstel voor nascholingen is verleend.


Op Texel zijn Lia Stienstra, Monique Pronk en Hans Peerdeman opgeleid door oud-ambulancemedewerker Niels Duyzer om de reanimatiecursussen te verzorgen. Dat doen zij komend jaar in samenwerking met Marcel Verbeek die al reanimatie-opleidingen gaf aan vrijwilligers van het netwerk. Dat gebeurt met behulp van poppen die het Texelfonds in 2015 verzorgde voor reanimatiecursussen op de OSG. Bekeken wordt op het moment of die poppen nog voldoen aan alle eisen die sinds de coronatijd zijn aangescherpt. 

AED Netwerk Texel bestaat sinds 2013 en beschikt over 71 AED's (van zichzelf en van AED's van bedrijven die openbaar zijn). Opzet van het netwerk is dat - op het moment dat de ambulance wordt gealarmeerd - burgerhulpverleners die in de buurt zijn worden gealarmeerd om in actie te komen. Idee is dat daarmee de eerste hulpverlening alvast op adequate wijze kan beginnen voordat de ambulance ter plekke is.