Een deel van de buurtakker in De Tuunen.
Een deel van de buurtakker in De Tuunen. Foto: Jeroen van Hattum

Buurtakker De Tuunen genomineerd voor prijs van 'Kern met Pit'

De Buurtakker in De Tuunen nabij Den Burg is één van de drie genomineerden voor de Noord-Hollandse trofee van het project Kern met Pit. Dat is een publieksprijs waarop tot en met 15 januari kan worden gestemd.

De Buurtakker is een gebied in De Tuunen dat onder begeleiding van Buurtvereniging Buurtskap De Tuunen is ingericht als ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk aan de oostkant van Den Burg. De Buurtakker bestaat uit moestuinen, een insectenhotel, een vlindertuin, een sportveldje voor de jeugd en een ontmoetingsplek. Daar staat onder meer een rolstoelvriendelijke picknicktafel die door medewerkers van de Novalishoeve bij Den Hoorn werd gemaakt. 


Dat gebeurde met behulp van een bedrag van €1000,- dat de buurtvereniging kreeg van Kern met Pit. Dat is een landelijk project van de Koninklijke Nederlandse Heidemij (KNHM) waarbij buurten worden gestimuleerd om wat leuks te doen voor de eigen woonomgeving. De buurtvereniging van De Tuunen kwam via de gemeente en Woontij in aanraking met Kern met Pit. De Noord-Hollandse trofee waarvoor de buurtakker nu is genomineerd bestaat uit een geldprijs van €1.500,-.  

Stemmen op de drie genomineerde initiatieven in Noord-Holland is mogelijk via https://lnkd.in/eZfW9u7X. Deze link is te vinden in het artikel over de buurtakker dat woensdagochtend op de website van de Texelse Courant heeft gestaan. Met de buurtakker loopt het inmiddels goed. De start ging aanvankelijk niet vanzelf: de grond stond begin 2022 nog regelmatig onder water. Dat werd beter na advies van Arcadis. Er werd met behulp van de gemeente en het Texelfonds drainage aangebracht en de samenstelling van de bodem is veranderd.


De buurtvereniging die aanvankelijk 'in oprichting' was, is op 13 december officieel opgericht tot Buurtvereniging Buurtskap De Tuunen. Het bestuur bestaat uit Mary-Ann Gallée, Maarten Dijksen, Tonny Groot Jebbink, Ton van Yperen en Tineke Jongeneel. De vereniging gaat zich inzetten voor activiteiten voor De Tuunen. Zo werd er eind vorig jaar een kerstbijeenkomst gehouden en eerder in 2022 werd meegedaan met de burendag (met een high tea en knutselen voor de kinderen), er was een speciale dag over werken in de moestuin en in oktober plantten de bewoners er ruim duizend tulpen en bloembollen in de grond, zodat die in het voorjaar van 2023 tot bloei kunnen komen.