Bakker Jacco Kager ontwikkelde in zijn vrije tijd een eigen lijn met koeken.
Bakker Jacco Kager ontwikkelde in zijn vrije tijd een eigen lijn met koeken. Foto: Gerard Timmerman

Bakker verzint graag nieuwe dingen

Vertel iets over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Jacco Kager. Ik ben geboren in Den Hoorn en heb nog twee broers op Texel wonen. Mijn jongste broertje woont in Brabant. Ik ben getrouwd met Bianca Drijver en heb een dochter van 17 jaar (Anouk). Ik ben in 1972 geboren en we hebben een paar jaar in Den Hoorn gewoond. 


In 1979 zijn we naar Den Burg verhuisd en heb ik daar mijn jeugd doorgebracht. Het leven bestond bij de familie Kager voornamelijk uit voetbal waar we allemaal op zaten. Ik heb later wel eens gedacht hoe hield mijn moeder het vol met die jongens. De wasmand kwam nooit leeg vanwege doordeweeks trainen en in het weekend wedstrijden.


Wat voor werk doe je?

Rust en beleefdheid krijg je ook terug

Ik ben bakker van beroep en werk alweer 33 jaar bij Bakker Timmer. Mijn werk bestaat voornamelijk uit brood maken en kleinbrood. Ik begin meestal rond half vier 's nachts en in het seizoen begin ik eerder. Ik denk dat ik een jaar of 14/15 was dat ik daar als jochie ben begonnen. Mijn werk was toen helpen in het magazijn met het inpakken van producten. Het was ook een tijd dat je nog zes dagen werkte en dagen van twaalf uur waren geen uitzondering. Maar het was ook een mooie tijd. Op zaterdag na het werk met ze allen even een afzakkertje halen in het café.


Wat is het mooie aan werken in de bakkerij?

Het maken van producten en bezig zijn om een mooi brood te maken voor de consument. En proberen je altijd te verbeteren daarnaast zijn de feestmaanden ook een mooie tijd. Dan maak je toch net iets andere producten, zoals de kerststol, dat is een heerlijk product. Waar we veel tijd aan besteden en ook dit jaar werd het weer bekroond met vijf sterren. En dat maakt het vak zo mooi.


Je bent ook voor jezelf begonnen. Vertel eens iets over je bedrijf?

Ik ben vorig jaar april met medeweten van mijn werkgever voor mezelf begonnen, naast mijn huidige werk. Dit doe ik erbij. Ik ben iemand die veel in z'n eigen tijd bakt. Dat vind ik leuk om te doen. En ik verzin graag ook nieuwe dingen. Zo heb ik eens een keer een koek gemaakt. Die heeft Bianca meegenomen naar haar werk. Daar vonden ze hem zo lekker dat ze zeiden: "We leggen hem in de winkel." 


Mensen die hem kochten vonden hem heerlijk. Toen kreeg ik een verzoek van iemand of ik voor hem ook een koek wilde bakken. Zo is het balletje gaan rollen en ben ik daar in verder gegaan. Inmiddels staat de teller op tien soorten, waarvan wisselend een deel te koop is in de Notenstolp. Ik haal er veel voldoening uit en vind het leuk om te doen. Ik heb nu wat meer klanten en iedereen is er tevreden over. Ik ben mijn werkgever dankbaar dat ik dit mag doen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Dit vind ik een lastige. Ik denk altijd maar als je zelf rustig en beleefd blijft krijg je dat ook terug. Volgens mij is de Texelaar over het algemeen een behulpzaam persoon. 


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De kleinschaligheid van winkels. De fietspaden in het buitengebied zijn geweldig opgeknapt. Dus dat moet ook zo blijven. 


Wie verdient een grote pluim?

Ja daar kan ik kort over zijn: iedereen die vrijwilligers werk doet. En voor diegene die iemand helpt die het moeilijk heeft. Al is het maar voor een luisterend oor.


Hoe heb je de periode met corona beleefd?

Dat was heel bijzonder. Van de ene op de andere dag leek alles wel stil te staan. Ik beleefde op mijn werk ook een rustige en onzekere tijd. Ik heb me thuis maar op mijn hobby gestort.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben iemand die het niet snel te druk vind en stoor me ook niet aan de drukte in winkels. Natuurlijk is het wel belangrijk dat we een limiet stellen aan de slaapplaatsen. Ik denk dat je als Texelaar ook wel snapt dat je in het hoogseizoen niet makkelijk je auto parkeert. Daar hou je dan maar rekening mee. Ten slotte is het toerisme voor veel Texelaars hun broodwinning, dus doe niet te moeilijk.


Wat doe je over vijf jaar?

Dan hoop ik nog steeds onder gezonde conditie mijn vak uit te oefenen. En natuurlijk mijn eigen bedrijfje voort te zetten en wie weet wat er nog op mijn pad komt. Ik sta altijd open voor ideeën.


Wie zie je graag in de volgende Eiland van?

Ik zou graag Mariët Roeper voordragen. Ze woont op Zorgboerdrij Plassendaal. Ze is ook een klant van mij en doet goed werk met mensen die een handicap hebben. Ze woont in een mooi natuurgebied. Ik denk dat ze wel wat leuks kan vertellen.